Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Camillas engagemang märks

Det är nog inte alla som vet att Umeå är en rättvisemärkt stad, en så kallad Fairtrade City. Det innebär att kommunen och ett stort antal näringsidkare och arbetsplatser erbjuder Fairtrademärkta produkter. En som är engagerad i frågan i Umeå är barnsjuksköterskan och Fairtradeambassadören Camilla Lingbro Dömstedt.

Hejsan Camilla! Vad är det roligaste som hänt dig den senaste tiden?
– Det är nog att jag är åter i kliniskt arbete, jobbar i vården efter att ha arbetat fackligt en längre tid. Det är lite av en nytändning.
Du är engagerad i Fairtrade och utbildar folk i det. Vad innebär Fairtrade egentligen?
– Det är en märkning som garanterar bra villkor för arbetare i länder med utbredd fattigdom, till exempel ska barn inte behöva arbeta och arbetarna ska ha rätt att organisera sig. Jag tycker också det är viktigt att leva schysst hemma, det kan vara att ta tåget istället för flyget, att undvika all inclusiveresor vilka missgynnar lokala handlare och att försöka hjälpa flyktingar och andra som har det svårt. Det behövs så lite.
Vad gör en Fairtradeambassadör?
– Vi ger råd och medvetandegör. Att köpa rättvisemärkt kaffe eller choklad gör stor skillnad i de länder där det produceras. Jag är inte bara Fairtradeambassadör utan Fairtradeinstruktör också. Helgen 19-20 mars ska jag hålla en utbildning här i Umeå där alla medlemmar i Vårdförbundet är välkomna.
Vad är kopplingen mellan Vårdförbundet och Fairtrade?
– Vårdförbundet har blivit en fair union vilket innebär att vi arbetar för mänskliga och fackliga rättigheter och att vi köper produkter som är schyssta mot de som producerat. Vi har även tagit beslutet att utbilda 300 ambassadörer innan året är slut vilket vi ser ut att lyckas med.
Vad mer än mat kan vara Fairtrademärkt?
– Det vanligaste är bananer, kakao, kaffe, te, choklad och socker. Men det finns även kläder, fotbollar, skor och guld. Och vin, det har blivit stort nu.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!