Aktiva seniorer blir aktiva ambassadörer

Aha, Benny ... du har ett gig, alltså. (Har man bara fått ett par stycken bokningar på föreläsningar finns risken att man börjar kalla dem ”gig”.) Spännande. Det knyter ju dessutom an en del till det jag skrev om förra veckan – att stå på en scen och tala inför folk.

Jag kommer gärna med lite tips, även om de kanske anländer lite väl sent, samma dag som du ska upp inför de här Aktiva seniorerna – och inte ens du jobbar väl med så otroligt kort framförhållning.
Det är ett tips förresten: framförhållning. Att skriva ett ordentligt manus, och lära sig det så väl att man ”bottnar” i materialet ... att man känner det så väl att man kan börja strosa runt i de välbekanta, olika avsnitten och välja och vraka litegrann.
Sen måste du ju tidigt skaffa dig det som retoriskt kallas ”ethos”, trovärdighet och pondus, och dessutom knyta an till din publik. Märk väl att du den här gången inte kommer att kunna dra erfarenhetskortet som du brukar göra med mig – eftersom varenda en av de här åhörarna kommer att vara ännu äldre än vad du är.
Du måste alltså hitta nåt annat. Ett tal utan rätt positionerande inledning är otänkbart. Trots att det enbart är formalia väljer ingen talare i något sammanhang att hoppa över det. Det låter nånting i stil med det här (tänk på det nästa gång ni ser ett offentligt framförande):
”Hej. Det är en stor ära för mig att få stå här framför er idag.” Gärna följt av en mer eller mindre trovärdig förklaring till varför åhörarna ska köpa det.
Nåt som förenar dig Benny med Vasakyrkan och pensionärerna är väl storytelling, så du kan väl utgå ifrån det ... vikten av att berätta historier och att ni alla är berättare.
Och någonting som är viktigt att poängtera här – det som skiljer en bra historia från en skröna – är mängden detaljer som finns i berättelsen. En skröna är vanligtvis oerhört vagt formulerad och en bra story är packad med exakta detaljer.
Du brukar ju leverera rikligt med detaljer – namn, årtal, platser – till exempel när det handlade om den där mumien som härjade runt i Ö-vik en sommardag (som visade sig vara en skadad äldre man med lite gasbinda i ansiktet) ... den tyckte jag var rolig. Berätta den som exempel på
a) hur tufft det kan vara att vara sjukskriven,
b) hur rädda vi kan vara för det okända eller
c) hur lite tidningarna har att skriva om på somrarna.
En annan sak, som dock kräver lite research men som är väldigt aktuell eftersom ni befinner er i Vasakyrkan, är den där neonskylten som sitter på gaveln till huset.
”Nobody puts Baby in the corner”.
Det här är ju ett citat som får tonårstjejer i alla generationer att känna lite extra för den hunkige och rättrådige Patrick Swayze i ”Dirty Dancing”, det vet vi ju alla, men varför en kyrka i Umeå valt att har investera en rejäl slant i att göra en neonskylt av det är däremot oklart.
Missförstå nu förresten inte, jag tycker att det är en superidé. Verkligen. Jag förstår bara inte hur en arbetsgrupp på Vasakyrkan kunde vara så modiga och kloka och inse det i förväg. (Det sägs ha någonting med en tidig ljusfestival att göra.)
Ett annat tips från min sida skulle nog vara att bryta av ditt mässande med lite bilder. Även om du har en förtrollande röst, Benny, kan det ju som bekant bli lite väl mycket av det goda ibland.
Tio slides kanske med favoritbilder från både Niklas Eriksson och Maria Wall tror jag skulle lyfta den här upplevelsen ytterligare. Varför inte den där teckningen när jag är Baloo och du är Mowgli och du förtvivlat boxar mig i magen men jag bryr mig inte?
Och hur blir det med förplägnad?
Få saker lyfter en träff av det här slaget som hembakta kanelbullar och kokkaffe, och du vill väl att seniorerna ska lämna Vasakyrkan som aktiva ambassadörer för Karlssons stundande föreläsningsserie.
Ett juste fika är ett litet pris att betala för rätt legacy.
Mitt sista tips: blanda farinsocker i smöret när du bakar bullarna.
Lycka till.

Benny: jag är lessen, men jag och läsarna måste verkligen få veta allt om ditt gig på Vasakyrkan. Låt oss höra – hur gick det och följde du några tips?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!