Foto: Örjan Westberg

På husvisning i Hörnefors

På våren inspekteras nästan lika många hus som knoppar brister. En kväll i början av maj följde Bil & Bostad med på villavisning i Hörnefors.

– Det gäller att utnyttja tiden maximalt.
Fastighetsmäklaren Sara Stenlund kör
E4:an söderut mellan Umeå och Hörnefors.
I dubbel bemärkelse är Sara en kvinna i farten. Under de 20 minuter resan tar hinner hon ringa fyra telefonsamtal. Någon har upptäckt ett dolt fel i sin nya villa, nu måste man skicka dit en besiktningsperson. Gärna så fort som möjligt, allra helst redan i kväll.
Under vårmånaderna har fastighetsmäklarna extra mycket att göra. Hustrans-
aktionerna spinner på högvarv. Många vill flytta så att de kan göra i ordning sina nya bostäder under semestern. Därför blir det många visningar för Sara under den här perioden.
– Veckan före valborg hade jag hundra visningar, säger hon. Men det var i och för sig extremt. Visningarna är oftast på kvällstid eftersom de flesta är lediga då.
Trots att det blir mycket övertid är Sara tillfreds med sitt arbete.
– Jag säger aldrig nej till ett jobb. Och visningarna är det absolut roligaste med att vara mäklare.
Varför?
– Det är så roligt att sammanföra hus och människor. Precis som människor har varje hus sin egen charm.
Vi glider in på Åkervägen i Hörnefors. Det är ett lugnt och tyst bostadsområde. Byggnaderna i kvarteret andas trygghet och 1970-tal. Vi stannar vid ett av husen. Enligt mäklarfirmans beskrivning en ”mycket trevlig och rymlig villa med härlig tomt i söder på populär gata nära havet.”

Barnvänliga Hörnefors
Nu återstår det att se om kvällens besökare håller med. Visningen är sluten vilket innebär att de som vill titta på huset måste ha anmält sig på förhand. I det här fallet finns fem intressenter. Först på plats är Irina Geibrink med döttrarna Ella och Anna. De har bott
i olika delar av länet men tycker att det är bra i lilla Hörnefors.
– Huspriserna är sunda här nere om man jämför med Umeå, säger Irina. Sedan är Hörnefors ett samhälle som har allt: skola, vårdcentral, apotek, mataffärer …
– Och det är bra för barnen. Man kan fiska och vandra i skogen. Allt ligger nära här ute.
Under kvällen yttras nästan inte ett negativt ord om Hörnefors. Just närheten och barnvänligheten återkommer som ett mantra. Magnus Sandberg och Petra Lindgren kommer till visningen med sonen Hugo, 1 år. För närvarande bor de i ett hus i en annan del av samhället. De trivs bra där, men nu vill de hitta något större.
– Vi tänker långsiktigt, säger Petra. Kanske kommer familjen att växa ytterligare, och vi vill ha någonstans där vi kan bo för en längre tid.
Att huset på Åkervägen är betydligt äldre än deras nuvarande bryr sig Petra och Magnus inte så mycket om.
– Det här verkar vara ett bra hus, tycker Magnus. Stort och rymligt. Visst kanske vi får renovera det med tiden, men det är ingen brådska i så fall. Det får vi ta pö om pö.

Väl påläst
Som mäklare förhåller sig Sara lite olika till de olika besökarna. Mot vissa är hon väldigt framåt och hjälpsam, mot andra mer tillbakadragen. Vissa av besökarna ställer många frågor och då får hon förklara. Andra vill mer gå runt på egen hand.
– Man måste vara smidig som fastighetsmäklare, säger Sara. Det gäller att kunna läsa av folk, att ta reda på om de vill ha mycket hjälp eller om de hellre vill titta själva.
Kan du alla uppgifter om huset utantill?
– Nej, men självklart är jag väl påläst. Och jag har stor erfarenhet av att bedöma ett hus värde i förhållande till läge och skick. Det är viktigt att siffror och andra uppgifter blir rätt. Som mäklare är jag personligt ansvarig för mitt förmedlingsuppdrag.
Sara Stenlund tycker det är skrämmande att vissa unga människor förväntar sig att allt i deras nya hem ska vara i toppskick.
– Det ska vara kaklat badrum, perfekta trägolv, nytt och fräscht alltihop. Allting ska gå så fort hela tiden. Men man kan inte på allvar tro att allt i ett äldre hus ska vara tiptop.
– Kanske är det alla tv-program och inredningstidningar som bidrar till det här. Visst är det kul att inreda fint, men det verkar som att många inte tänker på pengarna över huvud taget. Det finns unga som kutar iväg och renoverar sina badrum och sedan står de där med lån på 150000 kronor. Det tycker jag är vansinne.

Viktigt beslut
Kvällens sista besökare är Jennie och Pål
Ekbeck. I dag bor de i Umeå men de vill flytta och tycker att Hörnefors ligger strategiskt till. Inte minst med tanke på att Pål arbetar
i Örnsköldsvik.
Vad är viktigast när ni tittar på hus?
– Läget, säger Jennie. Och att ytterväggarna och taket är bra.
– Garaget, säger Pål efter en tids eftertanke.
Och hur var garaget i det här huset?
– Skapligt. Men det fanns ingen carport.
Hur ska en bra mäklare vara?
– Den ska ha förståelse för att man ställer frågor, tycker Pål. Ingen fråga får kännas för dum.
– Att köpa hus är ett av livets viktigaste beslut, säger Jennie. Självklart måste man fråga mycket då. En dålig mäklare är en sån som bagatelliserar saker man är fundersam över.
– Det är därför jag försöker att hålla en tät dialog med mina kontakter, säger Sara. Undrar de något ska de våga vända sig till mig.

Budgivning väntar
Pål och Jennie inspekterar huset utvändigt innan de åker därifrån. De fingrar på det vita trät och känner av schvungen på altanens bräder.
Sedan är visningen slut. De som fortfarande är intresserade av att köpa villan på Åkervägen anmäler sig till Sara. Nu kan budgivningen börja.

ÖRJAN WESTBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!