Foto: Viktor Lagerborg

Lär sig tapetseringens grunder på workshop

Att sätta upp sina egna tapeter kan vara både roligare och billigare än att anlita någon men kräver att man kan knepen. På Happy Homes Umeås tapetseringsworkshop tog många chansen att lära sig dem. – Det har varit väldigt uppskattat, säger Martina Vainio.

Under tre torsdagskvällar ska deltagarna gå från fullständiga tapetseringsnybörjare till mer eller mindre fullärda. Somliga har sökt sig till workshopen med ett specifikt projekt i åtanke medan andra är med för att det kan vara en bra färdighet att ha eller bara för att det är kul.
– Vi börjar med det tråkigaste men viktigaste, säger Martina Vainio som tillsammans med kollegorna Liza Bergander och Jennifer Löfgren håller i workshopen.
Kursen kommer nämligen att i tur och ordning gå igenom varje moment i tapetsering innan deltagarna som avslutning och examensarbete ska tapetsera några rum på egen hand. Men hur bra man än är på att tapetsera och hur snygga tapeter man än valt ut blir resultatet sällan bra om inte underlaget är det.
– Börjar man tapetsera på en dålig vägg kommer man att få väldigt dåliga resultat. Då har man nästan tapetserat i onödan, säger Martina Vainio.
Alltså fick deltagarna ägna sin första kväll åt att lära sig spackla och underbehandla. Tapetsering är ingen speciellt teoretisk färdighet så det tog inte lång stund innan alla fick verktyg i händerna för att pröva på att spackla över skarvar och skavanker.
– Det viktigaste tycker jag nog är att grunda ordentligt innan, då ser man exakt var man behöver spackla sen, säger Martina Vainio.
Det är också viktigt att kontrollera så att det inte redan sitter alltför många lager tapet på väggen. Är det mer än tre lager tycker Martina Vainio att man måste ta bort dem först.
– Jag rekommenderar att hyra en ångmaskin för att få bort dem. Den är verkligen är räddare i nöden, säger hon.

Tänk på känslan
Under workshopen kommer deltagarna att få prova på såväl klassiska papperstapeter som moderna easy up-tapeter. Skillnaden är framförallt att man med de senare stryker limmet på väggen istället för på tapeterna och Martina Vainio tycker att de gör skäl för sitt namn:
– De är betydligt enklare att sätta upp och man behöver inget tapetbord som tar plats.
Men även med enkla tapeter krävs det tid för att tapetsera. Martina Vainio uppskattar att ett vanligt rum ofta tar mellan två dagar och en vecka från start till mål och menar att man ska låta det ta den tid det tar.
– Ett vanligt misstag är att man är för snabb. Det är viktigt att göra upp en plan för ordningen och att man låter spacklet och underbehandlingen torka ordentligt, säger hon.
Sen är det naturligtvis viktigt att tänka på tapeternas utseende och hur de kommer att samspela med rummet.
– Man måste tänka på vilken känsla man vill förmedla med rummet, säger Martina Vainio.
– Tänk igenom innan hur du vill att rummet ska se ut och se ut vilka tapeter du vill ha, instämmer kollegan Jennifer Löfgren.

”Lättare än jag trodde”
När deltagarna efter två timmar spacklande, rollande och lärande tog igen sig med fika verkade flesta nöjda.
– Det har varit bra. Man har fått inblick i alla grunder, säger Pernilla Byström och fick medhåll av Camilla Eriksson:
– Det var faktiskt lite lättare än jag trodde. Men det kanske blir svårare när man är helt själv.
Det är andra gången Happy Homes Umeå anordnar tapetseringsworkshop och Martina Vainio tror att det inte är den sista:
– Mer workshops blir det säkert även om vi inte har bestämt något. Vi får se.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!