Foto: Maria Wall

Hur var Hannibal Lecter som barn?

Nicklas ställer en filmfråga till mig, om Rocky och andra filmer som det görs uppföljare till. Jag är nu inte filmrecensent som Nancy Bladfält och hennes efterföljare Lars Böhlin i VK men jag har ändå en del funderingar.

Sylvester Stallone som spelar både Rocky och Rambo fungerar nog utmärkt i sina ständiga uppföljare eftersom han ”är” dessa roller. Och eftersom första Rocky var riktigt bra så gick det ju också att spela vidare på samma koncept, med blandad framgång.

Hur var Hannibal Lecter som barn?
Det samma gäller nog Bruce Willis i sina ”Die Hard”-filmer. Eller Antony Hopkins som Hannibal Lecter. Den senare hade så intressant roll i När lammen tystnar att han ju även fick en film som faktiskt var bättre och som handlade om hur blev sån feinschmecker på människokött några år tidigare. Kanske Hannibal Lecter som barn vore intressant. Hur blev han så odygdig? Kanske nåt för Susanne Osten att bita i?
Batman är en figur som det gjorts många uppföljare på men här låter man flera skådisar få gömma sig under masken, vilket förvirrar åtminstone mig. Detsamma gäller även de andra som medverkar i Batmanfilmerna. Finns det någon logik i detta? Ja han är ju bara en seriefigur eller hur? Precis som Spindelmannen eller Superman. Eller ikonen James Bond som ju har spelats av många. För att inte tala om alla omkring Mr Bond.

Hajar ni hajenfilmerna?
Minns ni tidiga 80-talet då Steven Spielberg gjorde Hajen. Ja den hette ”Jaws” och inte ”Shark” om ni nu skulle stöta på frågan i Melodikrysset. Vi som såg Hajen, originalet – för min del såg jag den på Sagabiografen i Umeå – var ju mer eller mindre chockade. Ett av de bättre manus som gjorts och musiken bidrog till skräcken. Eller kanske rent av till vattuskräcken som kom som eftereffekt av denna film.
Vissa tordes inte bada på Nydala eller Norrmjöle därefter och jag vet faktiskt de som till och med fick hajskräck i sitt eget badkar. ”En haj kanske kan komma upp ur avloppet?”
Jag skulle tippa att de flesta av er har sett Hajen och ni borde ju då minnas att monstret sprängdes i slutet av filmen. Det flög hajslafsor över hela bioduken så nog DOG han va?
Ändå gjordes massor av uppföljare; Hajen 2, Hajen 3, 4 och 5 har jag räknat till. Sen finns fler hajfilmer på i stort sett samma tema. Den färskaste är nog filmen om hur Moby Dick kom till. Men där var det ingen haj utan en val som hämnades på sina jägare.

Morden i Midsomer ... nja
Jag är fullständigt ointresserad av filmatiserade långkörare som Star Wars, Sagan om ringen, Harry Potter och allt vad de heter. Däremot gillar jag engelska teveserier som aldrig tycks ta slut. Morden i Midsomer går ständigt i repris och ibland körs flera årgångar samtidigt i olika kanaler. Jag gillar mest den gamle kommissarie Barnaby, hans hustru som var med i alla föreningar på trakten men som inte kunde laga mat, samt dottern som hade kulturella ambitioner, skådespelare, bibliotikarie osv.
Nu finns en ny kommissarie Barnaby som har svårt att etablera sig, både som polis och på hemmaplan. Han har en hund som lägger huvudet charmigt på sned i stället för att göra som husse säger. Han känns för ung och har nyss fått barn. Nej det känns inte bra. Jag vet inte vart den här nya familjeserien tar vägen.

Kommissarie Morse med uppföljare
Det som är grunden till en bra kriminalare är alltid ett bra manus. Det är Colin Dexters böcker som ligger till grund för teveserien Kommissarie Morse. Den akademiskt bildade kommissarien som körde sin Jaguar, älskade opera och ett glas whisky blev en favorit för mig och när hans assistent Lewis fick sin egen teveserie följde jag honom. Egentligen för att han hade också en assistent som var lika bildad och smart som Morse! Nu tror jag att de mer viktar fortsättningen på assistentens fortsatta liv som inspector – samtidigt det går en serie om Unge Kommissarie Morse i några nya avsnitt där han heter Endevour.
Det som är gemensamt för dessa serier är att de utspelar sig i universitetsstaden Oxford med omgivningar. Det är traditionstyngda miljöer de rör sig i och jag undrar om man skulle kunna göra liknande serier här i universitetsstaden Umeå? Frågar är bara om det skulle kännas rätt att ”vår” kommissarie Morse, Barnaby eller Lewis skulle avsluta varje fall med att ta en pint på puben. Tror inte det va?

Ja du Nicklas. Onsdagen 24 februari ska jag uppträda inför Aktiva seniorer på Vasakyrkan här i Umeå och kåsera om hur jag jobbar som krönikör. Är det någonting du kan tipsa om som jag kan berätta? Din krönika kommer samma dag nämligen.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!