Ny supersportbil från Qatar sticker ut i mängden

På bilsalongen i Qatars huvudstad Doha, som ägde rum 28 januari till 1 februari, var supersportbilen Elibriea en av de bilar som rönte störst uppmärksamhet. Men inte bara för det faktum att det är den första qatariska bilen någonsin, utan det är bilens uppseendeväckande design som skapat reaktioner.

V6-motor på 525 hästkrafter, vikt under 1000 kg, kaross i kolfiber, noll till hundra på under fyra sekunder. Nej, det är inte någon Porsche eller Ferrari vi pratar om, utan den första bilen någonsin från Qatar. Elibriea heter den, och riktar sig till välbärgade kunder med smak för snabba bilar och – att döma av bilens utseende – som inte räds uppmärksamhet ute på vägarna.
Mannen bakom Elibriea heter Abdul Wahab Ziaullah, som efter ingenjörsstudier i USA ägnat de senaste åren åt bilen och företaget Elibriea Automotive.
Bilen som visades upp för allmänheten på Qatar Motor Show i januari är ett koncept. Den färdiga bilen får modellnamnet Equvallas, en större motor som ger 800 hästkrafter, och ska börja levereras till kunder under slutet av 2016. Exakt hur lik den kommer att vara konceptbilen återstår att se. Priset är också, än så länge, okänt.

Uppmärksammad design
Ett spektakulärt utseende behöver inte vara till någon nackdel för en sportbil, men frågan är om man inte tagit ut svängarna för mycket denna gång, åtminstone att döma av reaktioner i internationell press. Autoblog kallar designen ”bisarr” och Gizmag kallar den ”slarvig”. Å andra sidan finns det andra som berömt den flygplans- och smygteknikinspirerade designen och bilens originalitet.
Klart är i alla fall att man lyckats göra världen uppmärksam på bilen. Och att mellanöstern fått en ny spännande biltillverkare.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!