Foto: SSM

Ny skyskrapa kan bli högst i Sverige

Långt gångna planer finns på en ny skyskrapa i Stockholm, som blir norra Europas högsta bostadshus. Tellus Tower stötte dock på patrull i fjol av bland andra Försvarsmakten. Nu har bostadsbolaget SSM presenterat nya planer för Tellus Tower, som blivit Tellus Towers – i plural.

Det är Försvarsmakten och Stockholms stad som haft synpunkter på placeringen av det tänkta högbygget Tellus Towers, som skulle bli norra Europas högsta bostadshus.
När bostadsbolaget SSM presenterade sina nya planer för Tellus Tower har det blivit Tellus Towers – alltså fler än ett hus. Det nya förslaget omfattar totalt fyra byggnader i olika höjder; två skyskrapor med 78 respektive 58 våningar samt två i sammanhanget lägre byggnader med sjutton respektive sju våningar. Läget är fortfarande vid Telefonplan i södra Stockholm.
Bostadshusen är ritade av den prisbelönta arkitekten Gert Wingårdh och kommer att inrymma över 1200 lägenheter. De allra flesta, 95 procent, är ettor och tvåor, en bostadsform som efterfrågas i ett Stockholm där bostadsbrist råder.
Tellus Tower skulle om det blir verklighet vara drygt 200 meter högt och därmed passera Turning Torso i Malmö som med sina 190 meter idag är högst i Sverige och det tredje högsta bostadshuset i Europa. Om allt går enligt planerna kan byggstarten ske under andra halvan av 2016 och de första lägenheterna stå klara 2020.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!