Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Nisse bakar som aldrig förr

Nisses Conditori i Holmsund har under senare år expanderat verksamheten med en butik i centrala Umeå medan bageriet flyttat till Gimonäs. Bil & Bostad passade på att ställa några frågor till Nisse Olofsson inför fettisdagen och alla hjärtans dag, som infaller 9 respektive 14 februari.

Hejsan Nisse. Jag antar att det är bråda dagar med både fettisdag och alla hjärtans dag på gång ...?
– Ja, nu är det riktigt tufft! Fettisdagen är vår största dag och alla hjärtans dag den näst största, och i år är båda under samma vecka. Ett par veckor innan fettisdagen säljer vi 400-500 semlor på en dag och på själva dagen beräknar vi att sälja 9000 semlor. När vi höll till i Holmsund och sålde 2000 sa vi att ”nu kan det inte bli mer”. (skratt)
Vad är hemligheten bakom en god semla?
– En bra deg, jäsning, exakt tid på gräddningen och riktig grädde. Och så gör vi fyllningen själva.
Hur ser du på de semmelvarianter som kommit de senaste åren, som semmelwrapen?
– Jag tycker om innovationen men är lite kluven, jag är nog en traditionalist i detta fall. Smaken finns där men inte känslan.
Sen väntar alla hjärtans dag 14 februari. Vilket är det mest romantiska bakverket?
– Något med choklad, det brukar gå hem. Exakt vad spelar mindre roll egentligen.
Du och konditoriet har tagit hem en del priser och utmärkelser under åren (Årets hantverkare på Umeågalan, Mack-SM). Vad är du mest stolt över?
– Hantverkspriset var jag jättestolt över, det hade jag inte kunnat drömma om med tanke på de många duktiga hantverkarna i Umeå. Det var kul med Mack-SM också som gav eko söderut.
Det känns som att intresset för bakning ökat med tanke på bakprogram på tv,
surdegstrenden och så vidare. Är det så?
– Ja, definitivt. Och medvetenheten om vad som är bra grejer. Det är jättestor skillnad mellan ett butiksbröd och ett som vi bakar. När vi först öppnade i Holmsund visste inte folk vad äkta choklad var, utan choklad för dem var en Marabou-chokladkaka. Intresset för ekologiskt har också ökat. Vi har haft mycket som var ekologiskt utan att tala om det – tidigare brydde sig folk inte, men nu är det många som efterfrågar det.
Vad gör du helst när du inte bakar?
– Är med familjen och mina fyra barn. Jag älskar också att vara ute i skogen.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!