Foto: Paul Blomgren DoVan

”Folkets intresse för motorer förändras inte”

Efter tio år som en av programledarna för ”Motorjournalen” och ett helt liv som motorintresserad så kan han ett och annat om bilar. Nu är Kenneth Tonef tillbaka med ”Motorama” på Discovery Channel: – Det viktigaste är att ta det på allvar och aldrig se motorhobbyn utifrån.

I måndags var det premiär för den nya motorshowen ”Motorama” på Discovery Channel under ledning av Ramona Karlsson, rallyförare i världsklass, och Kenneth Tonef, motorjournalist och tidigare långvarig programledare för Kanal 5:s ”Motorjournalen”.
– Det är ett väldigt klassiskt motormagasin som skiljer sig mycket från de reality-serier som de flesta motorprogram är idag, säger Kenneth Tonef och tillägger:
– Det är ett renodlat reportageprogram där jag och Ramona testar och gör reportage och historier.
Kenneth Tonef har varit programledare under lång tid och jobbade senast med ”Förklaring följer”, också det på Discovery Channel, och det nya ”Motorama” är något han strävat efter länge.
– Ända sedan ”Motorjournalen” la ner 2009 så har jag försökt få igång ett nytt bilprogram och har nu hittat rätt gäng att göra det med. Det här är det absolut bästa produktionsbolag jag arbetat tillsammans med, säger han.

Bilar intresserar alla nivåer
För att skapa rätt stämning i programmet filmades delar av det i en gammal sliten lokal full av bilar.
– Det var en massa graffiti och allmänt rockstökigt. Vi ville ha ett mingelprogramlederi, säger Kenneth Tonef.
Motorprogrammen kommer och går men svenska folkets motorintresse består, åtminstone enligt Kenneth Tonef:
– Folkets intresse för motorer är som intresset för konst eller mat, det förändras egentligen inte så mycket. Jag ser fortfarande 20-åringar som lägger ner massor av tid och pengar på att bygga om bilar.
Även om tekniken går framåt tror han inte att det kommer att påverka människors känslor inför bilar speciellt mycket:
– Det hänger ju inte på doften av diesel eller så. Jag föreställer mig att vi kommer att vara lika bilintresserade även om vi åker självkörande elbilar.

Vill alltid köra själv
Sitt eget bilintresse fick han mer eller mindre med modersmjölken.
– Jag är uppvuxen i Färgelanda i Dalsland och där håller man på med bilar, fotboll och musik. Det är bara så det är, säger han.
Kenneth Tonef ser också det starka intresset för bilar både i Sverige och utomlands som en social fördel.
– Att prata bilar är ett underbart sätt att bonda med folk. Man träffar så mycket folk på olika nivåer som alla är intresserade av samma sak, säger han.
Kenneth Tonefs recept på ett bra motorprogram är inte speciellt komplicerat:
– Man måste köra själv. Det har varit min käpphäst under alla år.
Det var en princip han höll på även under inspelningen av ”Motorama” med ett undantag, en Dodge Charger som var med i storfilmen ”Fast and furious 7”.
– Den hade ingen motor i sig så den gick inte att köra, minns han.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!