Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Willy – engagerad och aktiv

Willy Brändström är uppvuxen i Gällivare och kom till Umeå 1974 där han började arbeta på Norrlandsoperan som teknisk producent. De senaste 35 åren har han verkat inom mediebranschen som egen företagare, han är aktiv inom föreningslivet och sedan 2013 ordförande för Förbundet Aktiva seniorer i Umeå.

Hejsan Willy. Vad har du för planer för 2016?
– Det som sker nu är att vi planerar för Aktiva seniorers förbundsstämma för hela Sverige i maj. Jag gör gymnasietidningen Inside som jag brinner för och inte vill släppa ifrån mig i första taget och har en del andra jobb jag inte kan berätta om just nu. Min hustru har gått i pension och vi ska spendera lite mer tid i vårt hus i Österlen.
Förbundet Aktiva seniorer är politiskt och religiöst obundet med syfte att ”främja seniorers kulturella och andra gemensamma intressen”. I Umeå har ni en fullspäckad vår med händelser varje vecka. Kan du berätta lite om vad ni gör?
– Vi har en väldigt stor bredd. Musikunderhållning, studiebesök, information om forskning, föreläsningar ... Nu under våren har vi en punkt som heter ”Trygg senior”. Vi har utvecklat innehållet efter medlemmarnas önskemål, och de önskemålen följer vi upp. Vi har en bra samlingsplats i Vasakyrkan i stan dit det är lätt att ta sig och det är 150 till 180 personer som kommer varje vecka.
Varför är Aktiva seniorer viktigt?
– Många äldre är ensamstående. Våra träffar blir en naturlig mötesplats där man kan träffa andra, fika, surra och ta del av programmet. Det är viktigt och ett bra sätt att stödja äldre – det värsta som kan hända som gammal är att man bara får sitta ensam hemma.
Om du tänker tillbaka till när du flyttade till Umeå för drygt 40 år sedan, hur kände du för staden då och hur känner du nu?
– Redan 1974 hade Umeå hög puls. Det var en ung stad med universitet som en bra drivkraft för stadens utveckling. Det var alltid spännande att komma hit, redan innan jag flyttade hit. Den ungdomskänslan har inte blivit mindre. Kulturlivet är bra med mycket att välja på för alla åldrar. Jag tycker att staden totalt sett har utvecklats bra.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!