Foto: Privat

Umeåprofilen: Armita sprider glädje och sköna beats

Armita Ghazinezam är en mångsysslande kulturutövare med stort engagemang för både ungdomar och asylsökande. Hon är en prisbelönad serietecknare som leder ritkursen Serielyan för barn och ungdomar på Stadsbiblioteket, och är även frontfigur i reggae- och soulbandet Jambb som spelar på Sång för mångfald i vår. När Bil & Bostad får tag i Armita befinner hon sig på Zanzibar, Tanzania.

Hejsan Armita! Vad gör du på Zanzibar?
– Hej! Jag utforskar Zanzibars kulturliv och här finns mycket inspiration att hämta! En oerhört välkomnande atmosfär i kombination med ett fantastiskt landskap. Här finns någonting för alla.
Berätta om Serielyan. I beskrivningen står det att kursen ska ”uppmuntra och utveckla deltag-arnas kreativa sidor genom olika övningar och okonventionella metoder”. Vad innebär det?
– Det viktigaste tycker jag är att först skapa ritlusten. Det tycker jag är den största utmaningen. Och den roligaste. Vi har olika praktiska och teoretiska övningar som hjälper till med det. Sen är det viktigt att alla deltagare känner att de får utveckla sina egna idéer. Det finns inget rätt sätt att rita på, inte bara ett sätt att göra serier på. Vi vidgar alltså våra vyer och testar att arbeta med olika material. Det finns många deltagare som väljer att gå kursen flera gånger om igen. Det blir nästan lite beroendeframkallande. Speciellt med tanke på hur mysigt vi har det och att det är väldigt avkopplande. Det ska bli roligt att träffa nya deltagare som jag förhoppningsvis ska kunna inspirera.
Du spelar bland annat på Sång för mångfald med Jambb senare i vår. Vad kan vi förvänta oss av spelningen?
– Det som alltid kan förväntas av oss är sköna beats och glädje. Det är lite av ett mantra för oss. Det är viktigt med en jämlik scen och vi jobbar aktivt för att främja det. Jag tror publiken känner det också och vi har fått många fans på grund av att vi sticker ut ganska mycket. Speciellt i en stad som Umeå där soul och reggae är mer sällsynt. Nu siktar vi mot vårt nästa album. Ett album där vi kommer att experimentera ännu mer med baktakter.
Du har rest en del och tecknat serier om både Umeå och Iran. Om du fick välja en grej som svenskarna kunde lära sig av andra kulturer, vad skulle det vara?
– Det skulle vara att slappna av. ”Hakuna matata!” som folket säger här i Tanzania. Det skulle göra oss så mycket lyckligare.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!