Foto: Maria Wall

Klädd som en prins ... eller groda?

Årets modefärger är rosa kvarts och en blå färg de kallar ”serene”. Den där blåfärgen är kanske lavendelblå eller duvblå om jag får bestämma. Ja det är inte jag som har hittat på vilka årets modefärger blir utan ett företag som heter Pantone Color Institute. Varje år träffas modeskapare från hela världen under några dagar och idéar fram vilka färger som ska gälla under följande år. År 2016 är det alltså pastellfärgerna rosa kvarts och lavendelblå som gäller.

Nu är bara frågan; kommer det verkligen att bli så? Jag är tveksam. Jag kom nyss hem från Bangkok där jag besökt några shopping malls med butiker av hög klass. Jag kanske inte tänkte på det då men nu när jag erinrar mig dessa färger kan jag inte minnas att jag såg dem i vare sig det italienska eller franska modet, inte heller Diane von Fürstenberg hade det i sina skyltfönster. (Satan vad jag kan.)

Min illgröna trenchcoat
Det äger sin riktighet att jag har en illgrön trenchcoat av märket Björn Borg och design Rohdi Heintz. När jag köpte den där rocken i början av 90-talet på en herrekipering här i stan var det många som trodde jag var färgblind. Att jämföra färgen med ärtor är en underdrift. Den var snarare i nyansen illgrön giftgroda från Amazonas djungler. Jag glömmer aldrig när jag först såg den hänga bland andra rockar som var mer beige, som trenchcoats brukar vara. Jag drogs till den gröna rocken som en humla dras till krasse i en balkonglåda och kände på den. Jag såg genast hur välsydd den var med läderinfattningar här och där och framför allt varumärket: Björn Borg / Rohdi Heintz design. När jag stod och kände på tyget såg jag också prislappen: 125:-. WHAT! Den manlige expediten i affären kom fram och sa: ”Jo jag ser att du upptäckte priset. Egentligen kostar den 1125:- men det vill ingen betala för den färgen. Jag vill bara bli av med den.” ”Ja då köper jag den”, sa jag.
Jag minns att jag tog på mig den och gick tillbaka från lunchen till reklambyrån Ordpolen där jag jobbade som copywriter och reaktionen från mina kollegor blev omedelbar: ”Helvete Karlsson vad har du på dig?” ”Ja”, sa jag, ”jobbar man på reklambyrå ska man väl sticka ut.” ”Jo”, sa de. ”Men du får ha den på egen risk. Du kanske kan komplettera med en lövenhalsduk?” ”Bönder”, muttrade jag ...

Varför heter färgerna som de gör?
Frågan som Nicklas ställer till mig är då inte lätt att svara på. Finns det inte en schlagertext som lyder: ”Varför är himlen så röd, där borta i öster?” En naturvetenskapsman kan säkert svara på frågan och ge ett svar som kanske handlar om hur den annars så ”gula” solen bryter fram på ett annat sätt genom atmosfären, stratosfären eller vad det heter. Jag vet då inte vad det beror på, vet ni?
Jag känner akvarellmålaren Lars A Persson och brukar titta in till hans ateljé ibland och se vad han målar. Han målar landskap med lador eller fjällmotiv av alla de sorter. Ibland gör han allt i grå toner och han är skicklig på det han gör. Det där med att säga honom: Du varför målar du inte himlen blå? Då kan han titta på dig och säga: Är verkligen himlen blå? Nej, det är klart svarar man då. Den kan ju vara gul också eller röd som du gör ibland. Eller grå. Han får väl måla som han vill?
Ibland när jag träffar konstnärer brukar jag säga ord som ”umbra” eller ”gulockra.” Det där är ju ord som finns på färger som man sällan säger men hos konstnärer känns det rätt. Är orange samma färg som brandgul? Ja för mig är det så. Det är dessutom lättare att säga brandgula än orangea. Det låter ju inte klokt. Eller beige. ”Var är mina beiga byxor?” Då är det enklare att säga khaki. Är det en färg eller ett tyg eller en modell?

Hur klär sig folk nuförtiden?
Gå ut på stan en vinterdag och se hur folk klär sig. Den här årstiden har de flesta på sig mörka jackor och byxor av samma kulör. Det är svart eller grått eller mörkblått vart du än ser. Dystra färger må jag säga som utmärker en dyster årstid. Ibland kan man se en och annan klarblå eller röd täckjacka. Peak Performance hade en vinterkollektion för något år sedan med skarpa färger; rosa, knallgult, brandgult eller neongrönt. Jo du syns i skidbacken alla gånger! För några somrar sedan kunde man se allt fler herrar gå på stan i röda, gröna eller gula byxor. Jag vet inte vad det var nåt. Golfmode?
Ibland kan man se stadens gentlemän i rosa tröja. Sånt där var omöjligt förut men ser man en sån vet man att han passar in på stadens uteserveringar. En modig direktör minsann!
Har du barrgrön lodenrock är det lätt man tar dig för akademiker. Har du en senapsgul eller rostfärgad kappa och är kvinna är det lätt man vill tro att du ska på teater eller opera. Kultur tamefan! Årskort hos teaterföreningen!
Värsta sorten i kombination vi brukar se den här årstiden är män eller kvinnor i pösiga träningsbyxor och en täckjacka. Hur tänkte de när de klädde på sig i morse? ”Jag jag ska bara in på Konsum.” Det är ingen ordning på hur folk klär sig nuförtiden. När försommaren kommer brukar jag sitta på en bänk vid gågatan och fundera: Hur tänkte de när klädde sig i morse? De är ju faktiskt på stan och visar upp sig och inte på väg till tvättstugan.

Ja du Nicklas. Nu tror jag vi har avslutat vår modesession och går över till någonting annat som kan granskas. Löser du korsord? Gillar du knep och knåp som så många gör? Hur stimulerar du dina grå hjärnceller egentligen?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!