Foto: Peter Öberg

Umeåprofilen: Sarah räknar med Tarantino

Ikväll vankas sverigepremiären av Quentin Tarantinos åttonde film, The Hateful Eight. Med anledning av detta arrangerar Folkets bio i Umeå något man kallar Tarantino 8+2, där man under helgen även visar hans andra film som regissör, Pulp Fiction. Bil & Bostad passade vi på att ställa några frågor till Sarah Wennerberg, biografföreståndare för Folkets bio Umeå.

Hejsan Sarah. Vad förväntar du dig av Tarantino-helgen?
– Det ska bli väldigt roligt, och kul att se Pulp Fiction på stor duk. Den kom 1994 så jag – och många andra – har bara sett den på tv. Man har möjlighet att se båda filmerna direkt efter varandra och det är många som redan har köpt biljetter.
Vad har du för relation till Quentin Tarantino?
– Även om jag inte tycker om våld i filmer tycker jag att de är bra; de är snygga, välgjorda och jag berörs av dem, och han anses vara en av nutidens bästa regissörer.
Efter att ha huserat på Haga sedan 1973 flyttade Folkets bio in i Väven för drygt ett år sedan. Hur har det gått?
– Det har gått bra. Vi har tredubblat både repertoaren och antalet besökare. Det är mycket som tidigare inte fick plats som vi nu har möjlighet att visa. Vi arbetar också med att stärka statusen för film i norra Sverige och med att få hit filmer som annars bara skulle gått upp i Stockholm, Göteborg och Malmö.
Varför är Folkets bio viktigt?
– Folkets bio är en rikstäckande kedja och distributör och i Umeå är vi den enda komplementbiografen till SF. Det viktigaste är fortfarande att visa filmer som annars inte skulle visats, och det var därför Folkets bio startades en gång i tiden. Inte bara för att visa film för nöjes skull utan för att ge en inblick i andra delar av världen och olika sociala förhållanden.
Vilken är den bästa nya filmen du har sett det senaste året?
– Jag är som ett barn, jag tycker alltid den senaste jag sett är den bästa (skratt). Den bästa svenska är Tjuvheder, och så tyckte jag mycket om Joachim Triers Louder than Bombs.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!