Ferrari – en dyr men säker investering

Bilar har blivit samlarobjekt och på auktioner kan vissa modeller klubbas för nästan orimliga belopp. Ferraribilar är särskilt eftertraktade, men det är ett annat märke som toppar listan över de dyraste bilarna någonsin.

En röd, klassisk Ferrari av rätt modell och årgång kan inbringa säljaren mångmiljonbelopp – år 2014 såldes till exempel en Ferrari 250 GTO från 1963 för 38,4 miljoner amerikanska dollar (ungefär 330 miljoner kronor) på bilauktionen under den årliga bilveckan i Monterey i Kalifornien. Men det är faktiskt inte någon modell från Ferrari som man hittar i topp på listan över de dyraste bilarna någonsin, utan en Bugatti från 1936.
Veteranbilar har blivit ett sätt att investera pengar och kan numera inbringa belopp i klass med de mest kända konstverken.
– Folk som tidigare satsade på börsen har sålt aktier och köper samlarbilar, berättar bilrenoveraren Oscar Gyllenham för Affärsvärlden i en artikel om just att investera i bilar.
Modeller från 1950- och 60-talen är särskilt eftertraktade, och då från biltillverkare som Ferrari, Aston Martin, Jaguar, Porsche och Lamborghini. Intresset för 70- och 80-talsbilar är också på uppgång.
Men alla ser inte bilarna främst som en monetär investering, utan samlarnerven spelar också in, och – så klart – kärleken till bilar.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!