Foto: Maria Wall

Ett hemskt år – men ändå bättre än förr

Då var vi där igen. Vid slutet av ett år och med siktet inställt på nästa. Antingen är det klokt och sunt att göra sammanfattningar av år som gått – så att vi lär oss och står bättre rustade för framtiden ... eller så är det mest media som älskar att lista saker och ting.

Det här året tarvar dock en hel del eftertanke.
Det mesta går åt fel håll – det är den generella känslan vi får. Av media. Samma media förresten som i sina kolumner idiotförklarar människor som blir rädda av den envisa skrämselpropagandan och vill stänga in sig eller åtminstone ute några andra.
Det har handlat om masskjutningar, bombningar och klimatkatastrofer, jordbävningar, regelrätta krig, massiva flyktingströmmar och därtill Donald Trump.
Ändå är det bättre än någonsin.
Det känns ologiskt att skriva det, och de flesta av er kommer att avfärda det här som struntprat – ni har ju sett på teve hur illa allting är.
Till och med jag tvivlar en smula efter det här året.
Men terror har alltid funnits, om ni nu hävdar att ISIS, eller Daesh som man tydligen ska säga, är värre än några andra terrorister ur världshistorien. Den största skillnaden mot tidigare mördare är snarare hur effektivt och suggestivt de kommunicerar. De har av allt att döma en stab av reklambyråer och produktionsbolag med sig på sin sinnessjuka resa.
En liten reflektion förresten, mitt mellan alla dyra julklappar och smaskiga julbord: terror uppstår ur orättvisor, ur orättvis fördelning av resurser eller om någon, som du upplever det, orättvist dödar dina föräldrar, din bror eller kanske dina barn. Sånt kan också reta upp folk.
Det är förresten en sak som blivit betydligt sämre: fördelning av resurser. DEN har aldrig varit värre än idag när en procent av jordens befolkning äger halva världen. (Jag skriver inte att en procent äger mycket som 3,5 miljarder människor tillsammans, för många av dem äger ju ingenting.)
Återigen citera-Bob Dylan-läge. Från ”Talkin’ New York”:
”A lot of people don’t have much food on their table
But they got a lot of forks... and knives...
And the´re gonna cut something.”
Idén om att det inte var bättre förr är inte ny. Tvärtom.
När jag skrev en text på samma tema första gången var för mer än tjugo år sen. Jag gick till gamla stadsbiblioteket och läste dagstidningar på mikrofilm – spännande på den tiden, pre-internet, att läsa gamla, hemliga nästan som det verkade, tidningsartiklar.
Hittade ganska snart flera nyheter från 60-talet som var mycket värre än vad vi upplevde vid det där tillfället, i början av 90-talet.
En artikel handlade om en tingsrättsförhandling där två bönder hade bråkat i många år och slutligen hamnat framför skranket. När domen inte var tillfredsställande för en av parterna drog han fram en pistol och sköt ihjäl domaren och ett par av nämndemännen. En av mellanrubrikerna var dock nästan lika chockerande ... den löd ”God skytt”.
En annan handlade om kravaller på Nya Ullevi där IFK Göteborgs fans fick nog av både dåligt spel och en kass domare. De stormade helt enkelt planen och slet upp ena målställningen med rötterna, för att få slut på eländet (på den tiden satt de planterade).
Med andra ord: värre förr.
England – värre förr. Tyskland – mycket värre förr. Italien – värre förr. Balkan – värre förr. Ryssland – mycket värre förr. Osv.
En annan sak som också blivit sämre är vår förmåga att hantera motgångar. Det sägs och skrivs ju i alla hjälp-till-självhjälp-sammanhang att graden framgång bestäms av hur vi hanterar och reagerar på motgångar.
Här excellerar vi inte. Vi gnäller och postar hitte-på-fakta och hitte-på-anekdoter på Facebook. Eller så skriver vi fyndiga och snusförnuftiga inlägg som gör sig löjliga över de som postar dumheter, antagligen för att få känna oss bättre än dem. Det ena är bara lite sämre än det andra.
Men vi ska väl avsluta med ytterligare en sak som är bättre än förr: att många har dragit ner på det hysteriska julklappsfrosseriet och skänker istället pengar, träd och getter till dem som verkligen behöver det.
Det är en god signal.
Så Gott Nytt År – och var förvissade om att det kommer att bli bättre än 2015.

Benny: nu har du varit i Långtbortistan jättelänge och återvänder med lite nya perspektiv – som brukligt när man varit hemifrån en längre tid. Vad reflekterar du först över när du är tillbaka på svensk mark?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!