Foto: Maria Wall

”When I’m 64” ... å god jul på er!

Bingolotto-Micke har suttit utanför kassorna vid Coop City sedan i slutet av november och ropat ”Sitt inte lottlös på uppesittarkvällen”... han vet att jag fyller år den 23 december. ”Hur känns det att fylla år dan för julafton”? ”Ja du Micke”, brukar jag svara. ”Men nu är jag inte hemma på uppesittarkväll med dig och Ingvar Oldsberg, jag firar i Thailand då. Och säg då för guds skull inte att Bingolotto kan du ju se på Internet.”

Jag firar med Beatles
Men just denna uppesittarkväll blir speciell för mig. Det är nämligen idag jag ”fyller Beatles When I’m 64”. Denna truddelutt fanns på Sgt. Pepper som jag köpte den 1 juni 1967. Jag är där nu: ”When I get older, losing my hair” ... jag var 16 år då och jag har väl ungefär samma hårväxt nu men gråare förstås. ”Will you still be sending me a Valentine, birth day greetings bottle of wine.” Hör ni det fru och barn! Det ska vara vin till pappa idag!
Beatles sjunger: ”We can rent a cottage in the Isle of Wight!” Ja nu är vi ju inte i England utan i Thailand i Hua-Hin över jul. I en villa som Henrik och Johanna bor i, tillsammans med sonen min, fru och barnbarn.
Den här strofen: ”Grandchildren on your knee ... Vera, Chuck and Dave!” Ja någon Vera finns inte, men jag har barnbarn som heter Zach and Phil. De får sitta på mitt knä så ska jag sjunga för dem. Kanske en julsång?

”Hej mitt vinterland!”
Innan jag åkte kastade jag ut frågan på Facebook om mina vänners favoriter när det gäller låtar som måste spelas till jul. Jag fick massor av förslag. Hans Jonsson vill höra ”Hej mitt vinterland” med Lena Conradsson. Ja varför inte, en låt med en lyckseletjej som en gång var Västerbottens Carola? ”O helga natt” är det många som vill höra, gärna med Jussi Björling. Ja, hade Håkan Björk eller sonen hans, Robert, varit här på kalaset hade vi nog kunnat sjunga den tillsammans. Sångerskan Malin Jonssons favorit är Nat King Cole’s ”X-mas Song”. Ja, den kan jag nog humma fram liksom ”Little drummer boy” som Bing Crosby sjöng. Minns ni Bing Crosby, han hade alltid sin pipa med sig som han puffade på. ”I’m dreaming of a white christmas”. Var inte det världens mest sålda skiva?

”Stilla natt”
Många av facebookvännerna har ”Stilla natt” som favorit och den har gjorts i många versioner. Inge-Bert Täljedal gillar Mahalia Jacksons gospelvariant. Bodil Rosenström minns Simon & Garfunkels version där man också läser upp nyheterna. Gun Rehnman gillar den i Samuel Ljungblads version, Greger Knutsson och Carina Lundström vill höra Elvis sjunga den och Bert-Åke Varg föredrar ”Stilla natt” i en version av Sissela Kyle. Ja, denna låt har sannerligen gjorts i många varianter sedan den österrikiske skolläraren och organisten Franz Gruber tonsatte den år 1818.
Både ”Stilla natt” och ”O helga natt” är väl båda exempel på finstämda kristna julsånger som av någon anledning brukar toppa varenda julshow som görs och då hamnar i storartade crescendon som tenderar att bli byxspräckare. Ni väcker ju Jesusbarnet!

”God Jul, God Jul!”
Jag har många facebookvänner som föredrar låtar från modern tid. Nationalekonomen Klas Eklund var först med att föreslå The Pouges & McCall’s ”Fairytale of New York”. Ja han har ju sonen sin Fredrik där, den framgångsrike mäklaren ni vet. Vi ser också att 80-talets hitlåtar från MTV finns rikligen representerade: ”Last Christmas” och ”Do they know it’s Christmas” är det det många som gillar. Wham och välgörenhet. Funkar än! Erik Bergkvist gillar Phil Spectors julskiva, Mikael Björkman lyfter fram Trazan & Banarne med ”Hårda paket”. Henrik Lång gillar Onkel Kånkels ”Jag firar jul i Polen”. Jakob Arevärn, som annars spelar och filmar trash-metal har det snällaste förslaget: Allt med Jim Reeves!
Vinnare alla kategorier från 40-åringarna är dock Anders F. Rönnbloms ”God jul god jul” eller ”Det är inte snön som faller” från 1984. Finns även som film ni kan tanka hem från Youtube eller SVT:s arkiv där den heter Julfilmen, tipsar Beppe Starbrink. Jag tror jag får visa den för mina barnbarn nu här som jag firar jul med här i värman. Jag tror de gillar de dansande tomtenissarna som tappar brallorna och visar sina snoppar.
God jul på er alla, önskar krönikören Karlsson med familj från Thailand!

Ja du Nicklas, vad hittar vi på åt dig? Gör en nyårskrönika. Jag tror du har gjort sådana förr.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!