Foto: Viktor Lagerborg

Umeåprofilen: Leif sprider julkänsla genom musiken

Julen står för dörren och en viktig ingrediens för många är julmusiken. Till helgen bjuder Kammarkören Sångkraft på den varan i julkonserten ”Jul i Björkarnas stad”, i vanlig ordning under ledning av dirigenten och körledaren Leif Åkesson.

Så vad kan åhörarna vänta sig av årets konsert, Leif?
– Vi gör som vi brukar göra och blandar traditionell julmusik med lite nyare. Det måste inte nödvändigtvis betyda nyskriven men annan musik än den som brukar framföras. En mix mellan igenkänningsfaktor och sånt man inte visste att man tyckte om.
Vad innebär det egentligen att vara dirigent för en kör?
– Ja du, det beror på vad det är för sorts kör. Jag leder ju själv sju olika körer. Om det till exempel är en arbetsplatskör handlar det mest om att ha det trevligt och roligt utan att nödvändigtvis sikta på konsert, det är snarare vägen som är målet. I körer som Sångkraft eller Skellefteå Kammarkör som jag också leder ska man ju också ha trevligt men samtidigt dela med sig av musiken till en publik.
Och vad gör du rent praktiskt?
– Det är jag som styr det musikaliska arbetet. Även om man har arrangemang och noter kan det ju tolkas på olika sätt och min uppgift är att hjälpa kören att få musiken att låta likadant i mina yttre som inre öron.
Hur kom det sig att du blev dirigent?
– Sjungit har jag gjort hela mitt liv, med familj och med vänner. Så småningom började jag sjunga i större körer men att jag själv blev ledare var inget jag hade planerat. Jag fick en förfrågan och tackade ja.
Finns det körtrender eller är det mesta sig likt från när du började?
– Det är klart att det finns. På senare år har det blivit mer sceniska uttryck istället för att bara sjunga. Men det var en trend på 70-talet också.
Vilket är ditt starkaste körminne?
– Svårt att säga ... Det var väldigt roligt år 2000 när Sångkraft blev utsedda till Choir of the World.
Är det något speciellt du önskar dig i jul?
– Nja, att det ska bli en bra jul helt enkelt. Det ska bli jättekul att fira jul med barnbarn även om det blir krångligare och krångligare ju fler vi blir.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!