Foto: Trygg Trafikk

Viktigt med reflexer även i stadsmiljö

Sen höst och tidig vinter är ofta årets allra mörkaste period och att upptäcka en mörkklädd person mot mörk bakgrund i full fart är inte helt enkelt för en bilförare. Att använda reflex kan vara avgörande.

För en bilförare kan det handla om många viktiga sekunder extra om gående syns tydligare.
– För en bilist med halvljusen på syns en mörkklädd person på 20-30 meter, en ljusklädd person på 60 meter och någon med reflex på uppemot 125 meter, förklarar Kristina Brändström Tolf, chefskonsulent på NTF Västerbotten.
Hon och hennes kollegor arbetar för en säkrare trafik och att öka användningen av och medvetenheten om reflexer är en viktig del.
– Vi informerar ofta ute på skolor och jobbar utifrån pensionärsorganisationer. Dessutom har vi i uppdrag av Umeå kommun där vi har informationsaktiviteter på ungefär åtta affärer i Umeå som säljer reflexer, säger hon.
Att hitta någonstans där man säljer eller till och med ger bort reflexer är inte speciellt svårt men det kan vara värt att ägna lite tanke åt reflexvalet. Det är långt ifrån säkert att alla är lika bra.
– För det första ska man se efter så att reflexen är CE-märkt så den har blivit testad och godkänd. Sen bör en reflex vara minst 15 kvadratcentimeter för att ge tillräcklig reflektion, säger Kristina Brändström.
Hur mycket ett material reflekterar mäts i något som kallas CIL och Kristina Brändström rekommenderar att en trafikreflex bör han minst 400 CIL och gärna kring 1500.

Mer reflexer på landsbygden
Men bara för att man skaffat en bra reflex ska man inte tro att frågan är ordnad för alltid.
– Reflexer är en färskvara och ju mer du använder den desto snabbare tappar den sin glans. Är du en flitig användare av prismareflexer bör du nog byta en eller två gånger per säsong, säger Kristina Brändström.
Det är flera saker som kan få en reflex att tappa glansen, ofta beror det på tvätt eller den förvaras olämpligt.
– Om du till exempel har den i samma ficka som nycklarna så kan reflexen bli väldigt repig, säger hon.
Hur bra människor är på att använda reflexer när det behövs varierar och vad Kristina Brändström märkt så är var man rör sig kanske det mest avgörande.
– På landsbygden brukar de flesta vara bra på att använda reflex och fler och fler bär reflexväst men i tätbebyggda områden tror man sig inte behöva det på samma sätt, säger hon.
Men även om det är mer upplyst i städerna är det ingen garanti för att reflexlösa gångtrafikanter ska synas tydligt.
– Det man inte tänker på är att till exempel upplysta skyltfönster kan ta uppmärksamheten från de som går, säger Kristina Brändström.
En annan duktig kategori är djurägare som ofta har reflexer på så väl sig själva som sina djur när de är ute i mörkret.
– Jag vill att både min hund och jag ska synas och vara säkra, säger Kristina Brändström som själv tillhör kategorin.

Utbudet allt större
I allmänhet upplever Kristina Brändström att människor blivit bättre på att använda reflexer och en anledning kan vara det ökade utbudet:
– När jag var liten var det i princip bara prismareflexer som fanns men nu finns det många olika alternativ. Som nyckelringar, väskor, accessoarer och tyger man kan sy snygga kläder av.
Oavsett vilken produkt man använder är det viktigaste naturligtvis att man använder dem.
– Poängen är ju att synas. Det finns nog inga trafikanter som inte blivit överraskade av gående någon gång, säger Kristina Brändström Tolf.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!