Foto: Janne Danielsson /SVT

Renovering som går till historien

Allting bär på en historia. Det gäller bara att veta var man ska leta. I SVT:s nya programserie, Det sitter i väggarna, får tittarna följa med Christopher O’Regan och Erika Åberg på en renoverande resa, som bjuder på berättelser om hus och dess ägare genom åren.

Christopher O’Regan och Erika Åberg kan blicka tillbaka på en spännande inspelningsperiod. Tillsammans har de besökt sex olika hus, på sex olika orter, och träffat nyinflyttade familjer som alla varit intresserade av att lära känna sina nya bostäder. Genom renovering och gedigen kartläggning har nya hem växt fram, tillsammans med bilden av vilka slags hem det varit tidigare. Det som händer mellan väggarna, stannar inte alltid där. Resultatet är nämligen en ny programserie på Sveriges Television, med det passande namnet Det sitter i väggarna.
– Jag skulle säga att det är ett alternativ till andra program. Det är inte ett gäng med byggubbar som stövlar in, utan vi renoverar på ett mer smart sätt, som kanske är mer rimligt för dem som bor i husen. Jag tror att många har ett önskemål att lära sig, säger Erika Åberg, som till vardags arbetar som byggvårdsantikvarie.
– Byggvård behöver inte vara krångligt, fortsätter hon, men ibland kräver det ett handtag. Som byggvårdsantikvarie arbetar jag vanligtvis på ett mer teoretiskt plan, men jag har erfarenhet av den praktiska biten också.

En dimension till
På det estetiska planet är det annars 1930- och 40-talet som fascinerar Erika Åberg. Den anspråkslösa stilen i folkhemmets byggnader, som hon själv beskriver det, får ofta och gärna utgöra inspirationskälla. I programmet leder hon restaureringen av husen, där ägarna erbjuds både assistans och vägledning under inspelningens gång. Men det är dock inte allt som står på programmets agenda.
– Vi erbjuder en dimension till, berättar Erika Åberg, då vi även tar en närmare titt på husets historia. Det innebär att de nuvarande ägarna får höra om de människor som levt där innan, ta del av husets själ om man så vill, och det tillför också någonting till själva processen. Det är en del i en lång kedja.
Den andra länken i programmet är historikern Christopher O’Regan. Han å andra sidan är insnöad på 1700-talet, bor i Gamla stan, och går igång på att läsa gamla dagböcker. Det sitter i väggarna går alltså på djupet, samtidigt som det skrapar på ytan, och enligt honom har de förutsättningarna på sin sida.
– Vi har fantastiska förmåner i det här landet, att så många hus är oförstörda och välbevarade, men också att allt källmaterial finns kvar. Sverige har en ständig koll och allting är bevarat. Det är ett enormt pussel, som bildar skalet till en historia. Men samtidigt krävs det tur för att hitta någonting som verkligen är värt att berätta, säger Christopher O’Regan.

”Det är människan det handlar om”
Urvalsprocessen att hitta rätt objekt har i sin tur varit lång och utdragen. Men efter att ha letat i arkiv, tittat på hus av olika slag och träffat de rätta människorna, valdes slutligen den historia som alltid är värd att berätta.
– Det är människans historia det handlar om i slutändan, det är deras värld man är intresserad av, spåren som de tidigare husägarna har lämnat efter sig. Och jag tycker att vi har lyckats väl med uppdraget, säger Christopher O’Regan, som vill mena att historia är på tapeten just nu.
– Jag tror det har att göra med tempot i dagens samhälle, fortsätter han, som ökar känslan av rotlöshet, vilket gör det nödvändigt att kunna titta i backspegeln. Och vi måste kunna lära av historien. Det är någonting som man får med sig av det här programmet, som inte bara handlar om underhållning, utan innehåller lärdomar också. Jag och Erika använder olika metoder, men arbetar mot samma mål. Förhoppningsvis kan vi underhålla, samtidigt som vi stimulerar till en långsiktig hållbarhet.

Blir berörd
Det första avsnittet sändes den 9 november och för Erika Åbergs del innebar det dessutom tv-debut i sammanhanget. När hon ska summera upplevelsen blandas obligatoriska känslor av nervositet med ödmjuk tacksamhet, innan de slutligen landar i glädje. Hon har inte blivit avskräckt av erfarenheten, utan tvärtom. När hon får blicka tillbaka en sista gång, ser hon istället fram emot chansen att få göra det hela igen.
– Det som gjort störst intryck på mig är att se hur berörda familjerna blir, att få se och ta del av deras glädje. Vi hade ju lite fria händer, vilket gjorde det extra spännande, både för oss, men också för familjerna som inte visste exakt hur det skulle bli i slutändan, säger Erika Åberg, innan hon avslutar.
– Jag skulle jättegärna göra mer avsnitt, och vi har pratat om det, men än så länge är det ingen som vet. Först när den här säsongen har utvärderats får vi svar på den frågan.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!