Foto: Maria Wall

Har ni sett så skogen växer?

Ja, jag förstod nästan att Nicklas inte skulle klara av att skriva om det jag ville att han skulle göra; nämligen om att skogsnäringen i Västerbotten borde vädra morgonluft över den stora efterfrågan det finns på bostäder i framtiden. Låt mig ge lite perspektiv på det hela och hur vi kan sätta igång med en ny tillväxtindustri.

När flög du till Thailand senast?
Den som flyger hem från Thailand och tittar ut genom fönstren i planet ser hur världen ser ut under dem. Varenda plätt i Thailand och Indien verkar uppodlad. Det är bördigt inte bara på de platser som finns längs floderna, det verkar finnas odlingar överallt.
När man kommer in över Pakistan, Afghanistan, Iran, Irak, Uzbekistan, Kazakstan och så vidare ser man hur torftigt allting är där nere. Allt liv och all bebyggelse tycks finnas längs flodfårorna, de flesta ser uttorkade ut, i övrigt är där mest berg eller öken. En berättigad fråga för flygresenären på väg hem från semestern är; Hur kan folk bo där? En annan kan vara; Vad är det de krigar om egentligen? Rätten till grannens grustag?
Ja nu kanske det är lite mer än så de krigar om, men det är i huvudsak från dessa länder de kommer, alla de krigsflyktingar som vi nu har hos oss.

Se hur skogen växer!
Så vad ser du när du flyger över Sverige? Redan när du lyft från Arlanda så ser du skog överallt. Här och där längs kusten ser du samhällen som till stor del byggdes upp tack vare det svenska skogsbruket. Om jag från minnet räknar upp några sådana orter kan jag nämna Skutskär, Iggesund, Timrå, Köpmanholmen, Domsjö, Husum, Hörnefors och innan planet svänger in till Umeå passerar vi SCA i Obbola. I dessa samhällen är det skogsindustrin man levt på. Man har samlat timret som kom längs älvarna, drogs i timmersläp eller kom med långtradare från inlandet.
Det här är skog som inte blev sågadetill plank i inlandets alla sågverk, det är skog av sämre sortering som huggits upp, kokats till massa och gjorts papper av. Jag har själv jobbat på NCB i Hörnefors så jag vet vad jag talar om.
Nu finns knappt hälften kvar av dessa industrier. Sågverken har nog decimerats lika mycket och även om det kraftfulla företaget Martinson i Bygdsiljum omsätter en dryg miljard per år och sågen i Brattsbacka går bra, så är förutsättningarna goda just nu för fler aktörer i denna bransch. Och skogen har ju vuxit hela tiden, eller hur?

Virket kostar lika mycket
En del säger gräv där du står, jag säger läs där du sitter. Priserna på villor av trä. Här ser du sommarstugor vid kusten värderade till två miljoner. Kommer du in till Umeå ligger priserna på tre-fyra miljoner. Liknande hus kan du finna några mil utanför tätorten till priser som kan kosta en tiondel. Hur kan det komma sig? Ja det är marknaden som styr och här är läget avgörande för prisutvecklingen. Inte virket som utgör tak och golv, bjälklag, brädfordring och fjällpanel. Det kostar lika mycket att köpa vare sig du bygger i Botsmark eller på Berghem. Det vet varenda snickare! Men vad säger banker och finansieringsinstitut om detta? Hur räknas värdet på skogen?
Vi har en massa skog här i länet vars värde beräknas i dollar, ty länge har hela denna näring byggt på export. Marknadsvärdet på skogen har räknats efter detta och det har som bekant gått både upp och ner. Lönsamheten har varit förhållandevis låg. Men vi har här en resurs på ständig tillväxt och nu är det kanske dags att skörda.
Jo, men har vi någon efterfrågan nu på denna skog? Finns det någon beställare?

När kommer beställningen?
Migrationsverket försöker lösa boendet för flyktingar och får därför vända sig till entreprenörer som Bert Karlsson som vet hur man utnyttjar gamla kontor och lager och girigbuken säger: ”Ja är de så korkade så de betalar för det så gärna för mig.”
I den här situationen borde det alltså vara politiskt riktigt av staten att komma med några riktigt stora beställningar från länets skogsindustri, sågverk och hustillverkare. Typ, vi behöver 50 000 Attefallshus de närmaste två åren. Kan ni fixa det?
Jag är säker på att skogsnäringen i länet skulle uppskatta ett sådant initiativ. Att veta att här inom riket finns en beställare som också kan betala för varan.

Vi som tänker på miljön
Till skillnad från gruvnäringen är dessutom skogen ständigt förnybar, miljövänlig och hållbar. Så när kommer beställningen? Jag vänder mig nu till Näringsdepartementet hellre än Miljödepartementet. Åsa Romson verkar ju mest vilja prata om det här och det kan hon gärna få göra när hon är i Paris på de viktiga klimatförhandlingarna. En sak bara; om temperaturen ökar med klimatförsämringen lär skogen växa ännu bättre. Det är alltså en win-win-situation för Västerbotten hur vi än gör. Även om det går åt hälsefyr. God morgon!

Ja du Nicklas. Som du förstår borde jag ju vara statsråd med all den klokhet jag har. Men nu är jag ju inte det. Finns det jobb som du gärna tog till med högre lön än nu? Hur skulle du funka som vd för Telia-Sonera till exempel?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!