Foto: Maria Wall

Omdömme och noggranhet på nätet är viktigt. Defenetivt!

Ibland försöker jag tweeta. Det är alltså verbet för att skriva och posta ett inlägg på Twitter. Twitter är för den som inte känner till det en mediekanal i vilken man känner extra press att vara kvick och fyndig, det är liksom hela vitsen med de 160 tecken som är omfångets begränsning.

En gång skrev jag ”Jag är stolt över att vara svensk – för vi är inte nationalistiska”.
Det tycker jag fortfarande och det monterar ner många av de argument som härjar i debatterna därute. Mest på nätet.
En annan gång – kanske här – undrade jag hur det kan vara så att sverigedemokrater så gärna tar risken att bli stämplade som rasister när det egentligen bara handlar om egoism – vilket faktiskt är en lindrigare sjukdom och framförallt inte lika pinsam. (Men kanske är de så begränsade mentalt att de inte ens kan räkna ut det där.)
De vill kort och gott inte dela räkmackan de fått av sina föräldrar med några andra. Punkt slut, inget konstigt med det. Och inte lika mycket kopplat till hudfärg eller religion som vi förleds att tro.
I samma veva brukar ”de” hänvisa till just den generation som arbetade och byggde upp den välfärd vi har idag – och att vi borde ta hand om dem före vi hjälper någon annan. Men ofta är det jättesvårt att inte misstänka att det är dem själva de tänker på i första hand.
Men oavsett – vad hände med gåvan av att ge? Visst har väl de flesta av oss nått den åldern och den mognadsgraden att det på allvar är mycket roligare att ge någonting till någon som behöver det, jämfört med att få någonting som man inte riktigt behöver själv.
Internet som egentligen erbjuder aldrig tidigare skådade möjligheter att föra människor och idéer närmare varandra utnyttjas nu i direkt motsatt syfte.
Nätet idag, och främst då sociala medier och kommentatorsfält, är en sån avloppstank av desinformation, illvilliga lögner och egoistiska åsikter att det på riktigt inte går att vare sig ta in eller överblicka.
Det är som rymden – ofattbart.
Jag tog med en tilltagande håglöshet del av en ”diskussion” på Facebook förra veckan – där en kvinna citerade något superrasistiskt forum – där andemeningen var att Sverige är på väg att gå under. En mer sansad person försökte föra in idén om källkritik i tråden, vilket möttes med fnysningar och ett för all del underhållande inlägg:
”Jag skulle kunna citera Bamsetidningen. Det spelar ju ingen roll varifrån SANNINGAR kommer.”
Här skulle man vilja ha ett uttryck som betyder den exakta motsatsen till ”touché”.
Den sansade personen försöker då hävda att Sverige inte alls är på väg att kollapsa, och som ni redan misstänker, antar jag – helt utan något slags inverkan. Tvärtom faktiskt.
”Det är ju DET som är den VÄRSTA ... att såna som du inte förstår att det är KRIS.”
Hmm. Nästa citat som poppar upp, Ingemar Stenmarks:
”He löns int å förklara för dom som int förstå.”
En annan sak som både irriterar och fascinerar är hur dåligt vissa Flashback-haverister uttrycker sig. Förstår de inte att det sänker trovärdigheten och statusen på det de skriver?
Men antagligen resonerar de som så att ”... det inte spelar någon roll om SANNINGAR är felstavade!!!” eller så är de rätt och slätt bara obildade och lata på samma gång.
Vilket för oss till topplistan över ord som internettroll och andra konspirationsrasister brukar ha stora problem med att stava:
Omdömme (min favorit faktiskt)
• Diskusion
• Gammla (vad är det med dubbel-M?)
• Tvugna
• Nogrann
• Korekt
• Orginal
• Defenetivt
• Alldrig
Don´t even get med started på ”de” och ”dem”.

Benny; jag inser nu i slutet att jag inte riktigt svarade på din fråga. Så det kan väl du göra. :) ”Flyktingfrågan angår alla och jag ser det som tillväxt i Sverige för nya näringar. Staten borde skicka ut beställningar till Norrlands alla sågverk och snickerifabriker om att tillverka Attefallshus i stor skala som folk kan bo i. Världens chans för traditionell norrländsk skogsnäring att växa handlar det om. Vad säger du?”
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!