Foto: Maria Wall

10 goda råd för ett bättre liv

Först vill jag berömma det Nicklas skrev i sin förra krönika. De varma orden om din pappa Rolf värmde nog många. Men livet går som sagt vidare och jag kanske har en enklare uppgift med det jag skriver. Nämligen att ge tio tips för ett bättre liv. Det här är vad jag skriver ur skallen idag. Och jag gör det lätt för mig!

1. Ett blodprov räcker
Om du kan dina andliga sånger vet du hur texten går på ”Pärleporten”. Här finns en strof: ... ”genom blodet har han frälst mig.” Den kan du ta bokstavligt nästa gång du är på en läkarundersökning. Se till att de tar ett blodprov på dig och skickar in till labbet. I blodet har du alla svar på hur du mår. Jag talar av egen erfarenhet.

2. Hellre katt än hund
Om du inte har en skock får som ska vallas, som en Erik Johansson har på Hälje Gård, så ska du hellre skaffa katt än hund. En katt kan du aldrig jaga med, vilket tilltalar mitt pacifistiska sinnelag, dessutom behöver inte katten rastas morgon, middag, kväll. Katten är ett självständigt djur som själv väljer vilket knä den vill sitta i och kurra. Men det är klart. Det går åt många klädvårdsrullar för att få bort allt katthår!

3. Två öron, en mun
Vår skapare har gett oss två öron och en mun av den enkla anledningen att du ska lyssna mer än du ska prata. Att hålla käften kan var klokare ibland, lär av den frispråkige Lennart Holmlund som ibland haft svårt att lyssna på sin omgivning och som därför säger saker han sedan får ångra.

4. Håll din budget
Det spelar ingen roll hur rik eller hur fattig du är, håll din budget varje månad. Jag har själv varit en slarver när det gäller detta, men sedan jag betalat in mina räkningar i tid känns livet mycket enklare. Cash is king och inga avbetalningar. Så vill jag leva!

5. Börja med körsång?
Såg ett inslag på TV om att körsång är nyttigt av medicinska skäl. När du sjunger tillsammans med andra ökar dina nyttiga bakterier i saliven vilket gör att du ökar motståndskraften mot infektioner och förkylningar. Här har vi nog svaret till att Generationskören med Karin Larsson Tängdén och co ser så friska ut. Undrar bara vad som händer om man kysser en körsångare. Blir man friskare då?

6. Ta ett blomskott
När du ska ge bort en gåva i present ge hellre bort ett blomskott med lite jord och en kruka än chokladask och snittblommor. I denna stad med gott om offentliga förvaltningar och kontor finns massor av krukväxter här och där som bara mår bra av en beskärning eller att du tar skott. Det är billigt, pedagogiskt och överväldigande. Vår ampelfackla var en gång en liten ynka gren som kom från ... en skola? Nu har vi tre kraftfulla sådana som hänger i fönstren och sprakar med sina röda blommor.

7. Husmanskost!
Att gå på affären och handla sina råvaror tillhör vardagens glädjeämnen. Det innehåller även småprat med dem som jobbar där men stimulerar även fantasin. Vad ska vi äta idag då? Ja inte köper jag färdiglagat. En kyckling kan du tillaga på många sätt, ett kilo märgpipa kan du göra både soppa och kalops av och en lax är idag ingen lyxmat. När jag lagar mat står jag själv vid spisen och lyssnar på P1. Jag lär mig massor!

8. Lita på turen
Ibland sprätter jag iväg en tjuga eller två på travspel. Jag spelar gärna tvilling som kan ge höga odds. Gärna på norskt eller finskt trav där jag varken känner kuskar eller hästar så det handlar om rena turen. I förra veckan prickade jag in en tvilling som gav 150 gånger fläsket på ett enda spel. Jag sneglar på buntarna med Trisslotter i butiken men ska jag köpa någon? Jag har en kompis som faktiskt skrapade fram fem miljoner på en lott, men jag avvaktar med köp. Det torde ta 20 år innan en sån vinst dyker upp i Umeå igen så jag kan vänta. Jag chansar med spel på tvillingar så länge ...
9. Promenader
Det är sant det de säger att det är nyttigt och bra att ta promenader. I stort sett dagligen strosar jag på strandpromenaden längs älven. Inte så långt, det räcker med en halvmil. Jag skulle aldrig i livet ställa mig på ett gym och ett sånt rullband de har. Nej promenader är bättre för då träffar jag också mina läsare. Som säger: Gud vad bra krönikor du skriver. Du skriver precis om hur allting är. Jag är tacksam för beröm.

10. Ha en bra dag!
Att säga uppmuntrande saker till din omgivning är välgörande även för dig själv. Men var försiktig när det gäller komplimanger. Visst är det politiskt korrekt med återvinning men det är nog ändå fel att säga: ”Men så fin vinterrock du har, är den från Myrornas!” Eller till en tjockis: ”Jag måste säga att du svettas lite för å vara så fet!” Nån måtta får det vara även på uppriktigheten. God Morgon!

Ja du Nicklas. Flyktingfrågan angår alla och jag ser det som tillväxt i Sverige för nya näringar. Staten borde skicka ut beställningar till Norrlands alla sågverk och snickerifabriker om att tillverka Attefallshus i stor skala som folk kan bo i. Världens chans för traditionell norrländsk skogsnäring att växa handlar det om. Vad säger du?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!