Foto: Maria Wall

När Hans Rosling chockade Globen

Är det möjligt att det är som Nicklas skriver, att världen är stökigare och krassligare än någonsin? Har vi inte haft det bättre än nu? Om vi tar bostadsmarknaden. Räntan på bolånen har legat på några procent i många år nu, svenskarna får generösa ränteavdrag – ju mer du lånar desto större avdrag – och ingen politiker vågar röra i fastighetsskatten. För den som lånat och investerat i en fastighet eller bostadsrätt är väl detta inget annat än strålande tider, härliga tider!

Men vad säger riksbankschefen? Jo nu får vi ändra på det här. Jag sänker räntan till noll och under det, men det hjälper inte. Folk måste börjar amortera sina lån och vi måste göra någonting med ränteavdragen. Vi är redan i en bostadsbubbla och det kommer en krasch om vi inte gör någonting. Likadant säger Konjunkturinstitutet och härom veckan skrev både Aftonbladets och Expressens ledarsidor att nu måste det hända någonting. Så vad gör politikerna i landets ledning?
Jag vet inte för vilken gång i ordningen jag ser finansminister Magdalena Andersson svara på frågor om detta i TV och vad ger hon för besked? ”Jag följer utvecklingen.” Det låter oroväckande.
Vissa menar att vi är på väg utför stupet snart, men ingen politiker törs säga det. Jo Vänsterpartiet törs nämna att detta måste rättas till. Bort med ränteavdragen, ty de gynnar de allra rikaste. Mitt tips: Sluta lyssna på politikerna, tänk på dig själv. Har du möjlighet så börja amortera på lånen redan idag för det blir ändå du som drabbas när räntehöjningen kommer, när avdragen minskas.

Kan Rosling rädda läget?
Hans Rosling är professor i internationell hälsa vid Karolinska institutet i Stockholm. Vi har sett honom uppträda på internationella arenor för presidenter och miljardärer som Bill Gates. I början av sin karriär var han lite wild and crazy och hade även med sig ett svärd på scenen som han slukade. Han blandade nationalekonomi med Kiviks marknad kan man säga. Vilket givetvis skapade stor munterhet hos både Världsbanken och grabbarna från Wall Street.
Men han har även ett förflutet i Afrika där ha jobbat i Mocambique som läkare och senaste resan han gjorde till Afrika var när han deltog i kampen mot ebolan. Han kan alltså vara riktigt seriös om han vill. Denne 67-årige estradör och pedagogiska snille har också förmågan att hålla sig fri från politiken vilket krävs om man ska berätta obekväma sanningar. Han ”följer inte utvecklingen”, som vår finansminister gör. Han ruskar om oss med sina staplar och klossar. Och så kom han till Globen ...

Rosling chockar Globen
Det hade ju ordnats en behjärtansvärd flyktinggala i Globen för några veckor sedan. Hans Rosling var hemlig gäst i det sammanhanget och togs emot som en rockstjärna. Jag såg själv det programmet och tänkte, vad i friden är det karln säger? Jo att bästa hjälpen till krigsflyktingar från Syrien vore att hjälpa FN med alla flyktingläger som finns där på plats i några angränsande länder. Var det fyra miljoner människor det rörde sig om? Han sa: ”Här skulle behövas 25 kronor om dagen till dessa flyktingar. Men de får bara tio kronor om dagen. Det är här vi måste sätta in resurserna, för när de kommer till Sverige kostar de 500 kronor om dagen.” Vem brukar låta så? Jo Jimmie Åkesson och SD.
Nu hade ju människor på flykt från krigen redan hade börjat strömma in i Sverige, så det var nog tur att Rosling sa att vi ska hjälpa flyktingar även här. För kvällar när det görs välgörenhetsgalor är det också viktig att säga saker som värmer våra egna hjärtan. Och på frågan om Hans Rosling är sverigedemokrat får vi nog också säga att i så fall är även Kofi Annan det. Även han sa samma saker när han satt hos Skavlan och han är nog knappast sverigedemokrat!

Visa solidaritet!
Ett råd till dig själv blir alltså att ta hand om din egen ekonomi och börja amortera dina bostadslån. Att hjälpa FN och Röda Korset och Rädda Barnen är nog bra och solidaritet kan behövas i denna värld. Det gäller inte minst med de människor som flytt från krigen och som nu är här. Jag ser dem som en resurs i ett Sverige som mår bra av tillväxt. Det där kan nog också Rosling förklara, så vi begriper?

Ja du Nicklas. Når jag skriver detta ser jag i tidningen att du har skrivit en dödsruna över din pappa Rolf Berglund som hastigt gick bort. Jag tänker på dig och din familj och vill du kan jag skriva nästa krönika om du själv inte orkar. Eller så gör du det, på temat livet måste gå vidare?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!