Foto: Linus Hallsénius - TV4

”Det som är modernt ska man akta sig för”

Martin Timell må ha setts i många program på tv, men det är främst ett han förknippas med: Äntligen hemma. Inte konstigt då det svenska inredningsprogrammet började sändas redan 1997 – och Martin varit med sedan starten. – Gör man någonting i tiotusen timmar blir man bra på det, säger Martin Timell.

Just nu sänds den 38:e säsongen av Äntligen hemma på TV4, och med sedan starten 1997 har programledaren och snickaren Martin Timell varit. Det är inte alla tv-program som blir så långlivade – och den främsta anledningen till programmets framgång, säger Martin, är människors intresse för inredning och byggande.
– Tyvärr är det inte för att vi är bra, skrattar han, utan för folks otroliga intresse för sina hem. Intresset har bara ökat, och det ökar fortfarande. Det kommer nya generationer och de som blivit äldre har mer pengar till att genomföra sina drömprojekt.
En annan anledning till programmets varaktighet är att man inte bryr sig särskilt mycket om de senaste trenderna och flugorna, som ju kommer och går.
– Vi får vara tidlösa. Det som är modernt ska man akta sig för, säger Martin.

Lång karriär
Även om han under sin tv-karriär hunnit vara programledare för en mängd program – från ungdomsprogrammet Bullen på SVT som Martin ledde med start 1987, till Time out och andra program på TV4 – så är det ändå Äntligen hemma de flesta förknippar honom med.
Och att det med den rollen följer att för honom obekanta människor vill ha tips gällande sina hem är något som Martin tar med ro.
– Folk kommer fram och frågar om råd – det är jätteroligt.
Martin har genom tv-rutan undervisat och byggt för det svenska folket i närmare tjugo år. På materialfronten har det hänt en hel del under dessa år, men i övrigt är mycket sig likt. Och det är fortfarande lika kul att göra programmet.
– Det roligaste är att man får variera hela tiden. Vi jobbar med allt från små projekt till hela hus, det är nytt hela tiden.
Och de stora blundrarna har uteblivit.
– Jag gjorde en gång misstaget att jag gjorde en carport och glömde sätta in fönstret, berättar han. Men det var inte värre än att jag fick rätta till det. Gör man någonting i tiotusen timmar – och det närmar sig väl det – blir man bra på det.

Fixar veteranbilar
Det alla kanske inte vet är Martin också har ett stort bilintresse, främst för veteranbilar och gamla brittiska bilar, och att han äger flera stycken. Nyligen har han renoverat en Jaguar E-Type från 1965. En annan favorit är Morgan – en sådan från 1952 väntar just nu på att göras i ordning.
Man kan ju fråga sig om Martin någon gång får nog av snickrandet och renoverandet, må det vara av hus eller bilar. Men det får han absolut inte, berättar han. Martin har hela tiden nya projekt på gång, inte bara i tv utan också till det egna hemmet och till stugan i skärgården.
– Jag håller på hela tiden. Nu ska jag lösvirkesbygga ett växthus.
PETER ÖBERG

Fler Artiklar
Klicka och läs!