Foto: Peter Öberg

Här är de dyraste gatorna i Umeå

Låga räntor, litet utbud och stor efterfrågan har gjort att priserna försätter att stiga på bostadsmarknaden. Det rapporteras ständigt om nya prisrekord för enskilda lägenheter i Umeå, men vilket är egentligen stadens dyraste område?

Bostadspriser har varit ett hett ämne i sommar, men det började redan under första kvartalet. Både priser och utbud bedömdes då förbli oförändrade, när den allmänna oron och försiktigheten hade växt markant, efter det rekordkantade 2014. Men samtidigt som efterfrågan fortsatte att öka, fick det låga utbudet en allt större inverkan på marknaden. Reporäntan sänktes upprepade gånger och bostadspriserna fortsatte att stiga i takt med semestertemperaturen. När sommaren nu har börjat närma sig sitt slut är det hög tid att sammanfatta situationen.
– Läget på bostadsmarknaden är svårt att beskriva i stora drag, då det finns två extremer – tillväxtorter på den ena sidan och mindre kommuner på den andra. Men generellt sett kan man nog säga att marknaden är helgalen just nu. Efterfrågan är fortsatt större än utbudet och läget har blivit allt mer extremt under 2015, bland annat på grund av det låga ränteläget, som också har bidragit till de höga priserna, säger Josefine Uppling, analyschef på Mäklarsamfundet.
Men var i länet är det då allra dyrast?
Enligt siffror från Svensk Mäklarstatistik, som baseras på försäljningen mellan januari 2012 och december 2014, återfinns nio av länets tio dyraste gator inte helt oväntat i Umeå. Bland adresser med fem försäljningar eller fler ligger Cirkelgatan i topp, där den genomsnittliga prislappen landar på dryga 3,5 miljoner kronor. Utifrån enskilda köpesummor kostar Västerbottens tio dyraste adresser mellan 2,48 och 3,45 miljoner kronor. Tre av de fyra dyraste gatorna är dessutom belägna i ett och samma område, nämligen på Teg i Umeå.
– I storstäder är det generellt sett störst fokus på innerstaden. En liten lägenhet i ett centralt läge kan i många fall vara attraktivare än större motsvarigheter i utkanterna av staden. Det här kanske inte stämmer in lika väl på en stad som Umeå, men oavsett var man befinner sig, brukar just läget visa sig vara viktigt för köpare. Det är alltid en avgörande faktor. Och i det fallet är nog inte Umeå något undantag, säger Per-Arne Sandegren, från Svensk Mäklarstatistik.

Nya rekord i Umeå
Vid sidan av de höga snittpriserna, har det även satts nya rekord för kvadratmeterpris i Umeå under sommaren. Västerbottens-Kuriren har tidigare skrivit om en etta på 22,5 kvadratmeter på Östra Kyrkogatan som gick för 1 355 000 kronor, vilket innebär ett pris på 60 222 kronor per kvadratmeter. Nyligen såldes även den dyraste tvåan i samma priskategori. En nyrenoverad lägenhet på Brogatan, uppmätt till knappt 38,8 kvadratmeter, köptes enligt uppgifter för 2 255 000 kronor, redan två dagar innan den öppna visningen var planerad. Och just att sälja innan offentlig visning, utan allmän budgivning, har blivit allt vanligare.
– Det är det hårda trycket som ligger bakom den utvecklingen, menar Josefine Uppling. Tempot på marknaden har skapat en desperat handel, som innebär ett risktagande för alla parter. Köparna riskerar att betala överpriser, medan säljarna kan frestas att sälja under det aktuella värdet. Ingen vinner på det upplägget.
– Men det är inte upp till mäklaren, utan det är köparen som bestämmer i slutändan, fortsätter hon. Mäklarföretagen kan nog försöka kontrollera det, genom att varken råda säljare att sälja eller köpare att köpa innan visning, men samtidigt är det svårt, då det handlar om att alltid tillfredsställa kunderna.

Svårt förutsäga framtiden
Någonting som dock skulle kunna förändra utvecklingen på bostadsmarknaden, enligt Josefine Uppling, är ett nytt amorteringskrav för bostadslån. Men ett lagförslag som skulle göra att Finansinspektionen kan införa ett sådant krav kan bli aktuellt först under hösten. Mest sannolikt dröjer det ett år innan amorteringskravet är på plats.
I övrigt anser Riksbanken att den svenska ekonomin är relativt stark, att konjunkturen fortsätter att förbättras, men att inflationen trots detta är för låg. Beslutet är därför att penningpolitiken behöver bli ännu mer expansiv för att inflationen ska stiga mot målet. Prognosen från Riksbanken lyder att reporäntan behöver vara kvar på denna låga nivå tills inflationen har tagit fart, vilket bedöms bli under mitten av 2016. Det gör det svårt att förutsäga tendenserna på bostadsmarknaden inför sista kvartalet av 2015. Men enligt Per-Arne Sandegren är det heller inga konstigheter med det.
– Jag är inget orakel, men man kan alltid se till historien. En konjunktursvängning kan ske snabbare än man tror, det har vi sett många gånger tidigare. Och om sex månader kan förutsättningarna vara helt förändrade, avslutar han.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!