Mängder med bilnyheter på lördagens MRF-dag

Till helgen har umeåbor chansen att frossa i såväl bilar som tårta på MRF-dagen, ett uppskattat evenemang av såväl bilkunder som bilhandlare. – Här på Ersboda brukar kunderna vallfärda från bilhandlare till bilhandlare, säger Anders Blomkvist på Bil-Dahl. Men det är inte bara på Ersboda MRF-dagen firas, utan hos bilhandlare över hela stan.

Lördag den 5 september är det åter dags för MRF-dagen då många av Umeås bilhandlare bjuder på tårta och ofta ett och annat specialerbjudande eller nyhet.
– Det mest speciella hos oss är väl att vi visar upp en fyrhjulsdriven Mondeo för första gången, säger Pär Wennberg på Carstedts.
– Vi har sån tur att dagen sammanfaller med ett öppet hus för Citroën och det blir en massa olika erbjudanden, säger Bil-Dahls Anders Blomkvist.
På Bergners Bil hade man vid intervjutillfället ännu inte spikat programmet för MRF-dagen men VD Fredrik Sjöström tvivlar inte på det blir något extra den dagen:
– Det är ju fantastiskt bra att alla bilhandlare har öppet samtidigt och får mycket kunder.
Att se varandra som samarbetspartners snarare än konkurrenter tycks vara det rådande synsättet bland Umeås MRF-anslutna bilhandlare.
– I MRF Umeå har vi ett gott samarbete sedan långt tillbaka och behöver man hjälp finns det alltid någon som kan. Vi arbetar alla åt samma håll, säger Anders Blomkvist.
– Vi är ju kollegor och det är viktigt med en välfungerande branschorganisation, instämmer Pär Wennberg.
Motorbranschens Riksförbund, MRF, skapades 1960 och har idag över 1200 medlemmar bland bilhandlare och verkstäder. En av målsättningarna är att ställa krav som de anser att medlemmarna ska leva upp till – något som flera av bilhandlarna själva ser som organisationens viktigaste funktion.
– Medlemskap i MRF visar på en seriositet, säger Pär Wennberg och Fredrik Sjöström är inne på samma spår:
– Det blir en kvalitetssäkring för bilhandel.
För en potentiell kund innebär det också en viss säkerhet.
– Handlar du privat finns ju risken att du köper en bil med ett blankt yttre och ett ruttet inre, så att handla hos en MRF-handlare kan ju vara en trygghet, säger Anders Blomkvist.
– Det blir en bra garanti för kunden, säger Pär Wennberg.

Högtryck för bilbranschen
För somliga markerar MRF-dagen starten på bilbranschens höstsäsong – en säsong som ser ut att bli ljus. Om sommarvädret mest bjudit på lågtryck har det motsatta gällt bilhandeln och det finns inga tecken på att intresset skulle minska framöver.
– Vi är nog många som har märkt av en enorm försäljning under sommaren och det verkar inte mattas av, säger Anders Blomkvist.
– Det säljs absolut mer och mer bilar, säger Fredrik Sjöström.
Försäljningssiffrorna har naturligtvis flera olika skäl men ekonomin spelar sannolikt en nyckelroll.
– Det är en rejält bra konjunktur och gynnsamt ränteläge, säger Fredrik Sjöström.
– Man har generellt mer pengar i börsen än tidigare och bilarna har ju inte blivit dyrare – tvärtom, säger Anders Blomkvist.
Även om ökande försäljning återkommer hos flera bilhandlare så är det mer variation på vad kunderna specifikt är ute efter.
– En stor trend har varit mindre SUV-bilar, exempelvis har Ford Kuga blivit en väldigt stor succé för oss, säger Pär Wennberg.
– Nåt som är trevligt är att det blivit efterfrågan på små bensinbilar igen. De har blivit så bränsleeffektiva att bensin är i ropet igen, säger Anders Blomkvist.
Men oavsett vilka bilar som säljer bäst kan nog alla MRF-ansluta bilhandlare hålla med Fredrik Sjöströms uppmaning:
– Alla är hjärtligt välkomna på MRF-dagen!
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!