Foto: Maria Wall

Sluta visa kantareller på Facebook!

Denna evinnerliga krönikeduell pågår år efter år i denna tidning och hela tiden bollar vi uppgifter och frågor till varandra. Jag har som vanligt ingen aning om vilket ämne jag ska få inför varje ny krönika som ska skrivas och den här veckan känns utmaningen nästan övermäktig. Hur borde allting vara? Här förväntas jag ändra på tio saker i vårt samhälle så de blir till det bättre, antar jag. Ja jag börjar väl skriva så ser vi vart vi hamnar.

1. Politiker borde berömma varandra mer
Nu sätter riksdagsarbetet igång igen. Alla partier vill göra ett eget förslag till budget och det är väl bra. Men om de satte sig ner med sina förslag och la budgetarna vid sidan av varandra så kanske de upptäcker att de är rätt lika? Jag är less på politiker som hellre angriper detaljer och fel hos varandra och inte kan säga: ”Men det här var ju riktigt bra.” Ja det gäller förstås även våra lokalt valda landstings- och kommunpolitiker. Vi har inte valt er för att ni ska tjafsa med varandra. Lägg energin på att göra vårt samhälle bättre.

2. Locket på syltburken
Det borde stå på varje syltburkslock hur man enklast öppnar den: Vänd den upp och ner och värm burken ett tag på en spisplatta. Då vidgas locket som hålls ner av det vacuum som finns i burken och nu kan du öppna den.

3. Var sitter midjan?
Jag har äntligen kommit på vilka mått som ska stå på byxorna så jag vet när de passar. Nämligen 38x34, för jag vill ha byxor som sitter lite ledigt i midjan även när jag ätit min middag. Det här tog kanske tio år för mig att upptäcka och mitt stora problem nu är hur skärningen är. Hög eller låg? Grundproblemet är att lista ut var midjan är. Jag antar att alla har det problemet. Hur långt under naveln är din midja? Ja det får bli dagens stora diskussionsämne.

4. Allt ska kunna lagas
Jag är uppväxt i en tradition där allt kunde lagas: bilar, brödrostar, radioapparater, ja det mesta. Allt kunde skruvas isär, lagas och sättas ihop igen. Idag ska inget lagas. Du ska slänga det som gått sönder och köpa nytt. Jag har några kökslådor fulla med verktyg. När kan jag använda dem igen? Gud vad jag vill använda lödkolven!

5. Sluta visa kantareller på Facebook
Varenda en jag känner som hittat kantareller vill visa upp dessa på en bild som läggs ut på Facebook. Vi som aldrig hittar några förväntas också ”gilla” det här. Nej, vi är avundsjuka hela bunten. Om ni ska visa era kantarellfynd lägg också ut fakta om hur och var och när ni funnit dem. Det finns ju även funktioner i era smarta telefoner som kan rita upp sådant eller hur? Nej, de använder ni bara när ska visa hur duktiga ni varit på att motionera. Skäms på er!

6. Bygg billiga bostäder nu
Det är nog resonerat om bostadsbristen, inte minst i Umeå. På 60- och 70-talet byggde man bort bostadsbristen med ett miljonprogram. Det var ett politiskt och klokt beslut man tog om det, även här i Umeå. Ni som är politiker idag kan ju fråga era äldre vänner i politiken hur de gjorde. Ni behöver inte uppfinna hjulet.

7. Var glada över Larssons familj
Här i Umeå bor Stieg Larssons familj. De har på ett klokt sätt förvaltat det arv som Stieg Larsson lämnade efter sig och de delar årligen ut flera miljoner i stipendier och till välgörenhet. Men hela tiden är de i fokus för att de egentligen borde dela med sig ännu mer? Jag känner folk i stan som är rikare än dem men som aldrig behöver redovisa vad de gör med sina pengar. Nej, vad glada över att familjen Larsson finns här. De är som folk de med, ja kanske lite mer ödmjuka än de flesta.

8. Bygg staket på kajen
Ni som vill leva farligt. Testa att gå intill Väven ner mot älven. När hösthalkan kommer på det glatta underlaget är det lätt att ni halkar ner till kajen och rätt ner i älven. Tänk en barnvagn som rullar iväg där. En rullator och rullstol? Nej, bygg staket säger jag. Vad är det att fundera på?

9. Cash is king
Mer och mer ersätts kontanter av appar och tjänster du får i smarta telefoner och på din dator. Inte ens banken vill längre hantera pengar! Ja ett bankkort är väl okej men jag vill fortfarande ha några hundringar i plånboken. Mitt bankomatkort kan skimmas av bedragare, ja det har hänt mig. Men det kan man inte med kontanter. Enda problemet är möjligtvis att kontanter tar slut så fort. Gäller det även för dig?

10. Krama en bonde
Vi borde värna om dem som kanske utgör våra viktigaste näringsidkare. Jag tänker på bönderna, som har mjölkkor, föder upp grisar, lamm och annat vi gärna äter. Vad händer om Sverige hamnar i kris? Har vi nån mat som kan försörja oss som finns på trakten? Vi har bördiga jordar i länet, bra förutsättningar för fler lantbrukare och jag betalar gärna mer för närodlat. Hur tänker du?

Ja du Nicklas. Det här var det jag tycker för stunden. Nu till det jag vill att du skriver om i din nästa krönika: Jag såg att SM på skidor ska vara i Umeå 2017 och nu hoppas man även få Världscuptävlingar hit. Hur är det med din egen skidåkning? Står skidorna vallade i ditt garage?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!