Foto: Viktor Lagerborg

Camping med besökare från hela världen

Svenskar som föredrar att tillbringa sommaren utomlands, i sommarstugan eller rent utav hemma har knappast lockats att pröva på campinglivet efter den regniga sommar som varit, men de redan inbitna camparna tycks inte ha avskräckts. – I år har vi haft riktigt bra snurr, säger campinginnehavaren Urban Sandgren.

Sommaren och campingsäsongen 2015 närmar sig sitt slut även om vädret den senaste tiden för många varit det somrigaste på hela året. Att större delen av sommaren blev både blöt och kall har nog många svenskar beklagat sig över men antalet campinggäster tycks inte ha påverkats nämnvärt.
– Det har rullat på riktigt bra. En av de bästa somrarna på länge, säger Urban Sandgren på Tallbacken camping.
Urban Sandgren borde veta vad han talar om då han praktiskt taget är uppväxt på campingen som hans far grundade 1968. Allmänhetens intresse för camping kommer och går men de senaste åren har han märkt hur antalet gäster ökat – oavsett om de välkomnas av förra årets söderhavsvärme eller årets kylslagna regn.
– Det enda vi har märkt av av vädret var att det var så kallt och blött i våras vilket gjorde att vi inte kunde använda alla platser. Sen var det nog färre husvagnar i rörelse också men det tog vi igen under sommaren, säger Urban Sandgren.

Tid för miljöombyte
Tallbackens gäster kan välja mellan att hyra stuga eller ta med sig eget boende i form av husvagn eller husbil. Framförallt de senare är ofta ”säsongare” som dyker upp i maj och med kortare eller längre avbrott stannar ända tills campingen stänger i september.
– Vi kom i maj och har nog bara varit hem för att vattna blommorna och klippa gräsmattan, säger Mona-Lisa Abrahamsson som tillsammans med maken Sven har en husvagn på säsongsplats sedan några år.
Att vädret inte varit det bästa har inte påverkat sommarplanerna i någon högre grad enligt Mona-Lisa:
– Det är klart att det är inte är lika roligt när det regnar men vi har nog aldrig varit här så mycket som i år.
Till vardags bor Mona-Lisa och Sven vid havet utanför Sävar men trots att de inte har någon brist på natursköna omgivningar på hemmaplan är det något speciellt som lockar med campinglivet.
– Ibland vill man ju ha miljöombyte och träffa lite folk. Det här är ett väldigt praktiskt sätt att ha sommarstuga, säger Mona-Lisa.
Även om de spenderar mycket tid på Tallbacken utnyttjar de då och då också faktumet att deras sommarstuga står på hjul för att åka någon annanstans. Just den möjligheten är något som de tidigare båtägarna skattar högt.
– Har du sommarstuga är du fast där men om andan faller på för oss att åka någon annanstans så gör vi det. Det är samma frihetskänsla som med båt, förklarar Mona-Lisa Abrahamsson.

Nya sätt att upptäcka
Hon och Sven blev nyfikna på Tallbacken camping efter att ha passerat det många gånger på väg till Lycksele där båda är uppväxta, men just det sättet att locka gäster är annars på utdöende enligt Urban Sandgren.
– Vi har haft mycket hjälp av campingsajter på nätet, det är vad som gäller nuförtiden. Det är inte som på 70-talet när det var mer impulsivt. Planeringen är a och o nuförtiden, säger han.
Något som förmodligen gäller i allt högre grad ju längre man ska resa på semestern och på Tallbacken hittar man inte precis bara lokalbefolkningen.
– Kineser, letter, ryssar, norrmän... Vi får hit hela världen, säger Urban Sandgren.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!