Foto: sxc

Möbler från olika epoker under lupp

Vi på Bil & Bostad har rotat fram lite historia om våra kära möbler, något som är en fascinerande och charmig del av vårt lands bakgrund.

Sveriges mode har påverkats av många länder under historiens gång. Under renässansen blev vi bland annat påverkade av Holland och Tyskland med deras vackra kabinettskåp. Lars Stensö, lektor på institutionen för inredningsarkitektur och möbeldesign på Konstfack, säger till Bil & Bostad att vi under 1700-talet åkte till Frankrike för att få inspiration från deras slott och herrgårdar.
– Det var främst fina möbler från rokokon som man tog inspiration från till den gustavianska stilen, säger han.
För att det skulle passa in i våra hem så försvenskade vi det och tonade ner trenderna lite. Man återanvände de trender som var och skapade nya möbelstilar, t ex under nyrokokoperioden då man hade kvar de svängda stolsryggarna och de S-svängda stolsbenen från den tidigare rokokon.
Ända från barocken till den gustavianska stilen använde man sig mestadels av växter som dekor och övergick senare till mer krigssymboliska dekorationer. Allt eftersom åren gick satsade man mer på möblernas utseende och bekvämlighet genom att göra passformen på möblerna mer bekväma men samtidigt låta dem vara vackra.

Renässans
1520 – 1650
Karaktäristiskt: Möbelsnickarna använde sig av triumfbågar, kolonner, pilastrar, friser och listverk.
Vanligt förekommande möbler: Kistan är den vanligaste för-varingsmöbeln och är ofta dekorerad med målning. Under renässansens senare tid börjar skåpen komma som ersättare till förvaring. Skåpen och bordet har fått inspiration från Hollands tunga skivor och inramade hopplister. Sittmöblerna är bänkar, pallar och lösa stolar.
Träslag: Ek.
Motiv: Vapen, lejon, gripar och akantusrankor.
Inspiration: Holland.

Barock
1650 – 1750
Karaktäristiskt: De stora tyska skåpen, franska kurvor och det tysk-holländska inflytandet på möblerna. Stolarna hade ofta ”claw and ball” på benslutet som var en klo som grep tag om en boll.
Vanligt förekommande möbler: Kronstolar. Kistan byttes ut mot skåp och byråer. Borden hade ibland läderklädd skiva.
Träslag: Björk, furu, ek, valnöt och ebenholts.
Motiv: Växtmotiv, hjälmar och sköldar.
Inspiration: Tyskland, Frankrike och Holland. ”Claw and ball” bensluten hämtades från England. Ibland förekom även kinamotiv.

Rokoko
1750 – 1775
Karaktäristiskt: Buktiga former på stolsben och förvaringsmöbler, rikligt med inläggningar. Typiskt för rokokon är också den oregelbundna dekoren och de mjuka formerna.
Vanligt förekommande möbler: Byrån med buktande framsida, fällbordet med tregrenad fot, bergéren som var en liten stoppad fåtölj och pendylen som var en elegant väggklocka.
Träslag: Furu, mahogny, valnöt och jakaranda.
Motiv: Rocailler, musslor och blommor och bronsbeslag på byråer.
Inspiration: Franska slott och herrgårdar


Jugend
1897 - 1915
Karaktäristiskt: Jugendstilen var en protest mot de tidigare mörka inredningarna så därför blev jugendstilen en konstnärlig dekorationsstil. Formerna på möblerna var diffusa och doldes ofta av dekorer.
Vanligt förekommande möbler: Det var vanligast med utställningsmöbler med lyxiga inslag.
Träslag: Ek, mahogny, valnöt och jakaranda.
Motiv: Blom- och växtmotiv, figurativa motiv som kvinnokroppar.
Inspiration: Man ville vara tvärtemot de tidigare trenderna.

Funktionalismen
1907 – 1950
Karaktäristiskt: Möblerna skulle vara enkla, sakliga och snygga.
Vanligt förekommande möbler: Skåp med tre dörrar och matbord med fyra stolar.
Träslag: Antikbetsad flammig björk och blankt polerad
cellulosalack.
Motiv: Inga speciella.
Inspiration: Idén om att ett hem ska ge bekvämlighet, vila och trivsel.

Fler Artiklar
Klicka och läs!