Foto: Maria Wall

Våra rivaler är hela världen

När Björklöven vann över ärkerivalen Skellefteå AIK med 3-2 i en träningsmatch här i Umeå för några veckor sedan så fick vi umebor det erkännande vi så mycket behöver: Det spelar ingen roll om Skellefteå AIK är Sveriges bästa hockeylag, varje gång vi slår dem så är vi bäst i Västerbotten. Holmlund spöar Lundmark & Marklund. Så är det! Men Umeå är nog lite större än så.

Nicklas undrar i sin fråga till mig denna vecka om rivaliteter och undrar om jag själv har varit med om såna. Han skriver ”Du och Ling mot han från Hajk?” Vi är tillbaka i 80-talet nu när jag gjorde en del teveprogram här i Umeå tillsammans med Staffan Ling, och med ”han från Hajk” menas ju alltså Bengt Alsterlinds käcka barnprogram från Karlstad som började sändas i TV redan 1971.
När jag tänker tillbaka till den tiden så fanns ingen rivalitet alls mellan oss som jobbade ute i SVT:s distrikt i kampen om tittarsifforna. Det var nog snarare ”vi mot Stockholm.” Jag tror nog Staffan Ling och Umeå spöade Bengt Alsterlind och Karlstad rätt stort med det mesta som gjordes här. Vi snittade på två miljoner tittare på de Julkalendrar jag var med att göra här och frågesportprogrammet Femettan hade ibland lika många. Det här är obegripligt stora siffror idag, men det fanns ju inte så många tevekanaler på den tiden. Men jag minns hur stämningen var på tevehuset här i stan när siffrorna kom: ”Wow! Vi hade 2,3 miljoner tittare på Julkalendern i fredags!” Bra stämning i huset.
SVT i Umeå visade att vi var bra på att göra TV och det har vi fortsatt med. Sverker Olofsson och Plus har alltid haft goda tittarsiffror och det gäller även Go’kväll med redaktionen som gör det programmet. År efter år. Även om jag inte är insatt i det som händer inom SVT tror jag nog Umeå har en ganska stark position när det gäller fördelning av licenspengarna ut till distrikten. Vi får då hoppas att det är så, för här finns en lång tradition av att göra bra TV och det är nog det som gäller för licenspengarna eller hur? Här görs program för hela Sverige. Bara så ni vet!

Löjliga familjen TV4
TV4 har ju visat vad de tycker om program som görs ute i distrikten. När de bestämde sig för att dra in alla lokala nyhetsredaktioner i landet så var det också en stark markering. De skiter fullständigt i vad som händer ute i landet. Och vad värre är. TV4 har utvecklats till att bli kanalen där programledarna hoppar mellan varandras program och vårdar sina varumärken så deras egna företag tjänar ännu mer. Vad är Let’s Dance annat än en personalfest? Jihde och Tilde och Steffo. Hur många egna program är de med i? Att Lotta är på Liseberg vet vi men hon knäcker även extra i TV4:s morgonsoffa. Kanske Ernst också får ta hand om det jobbet snart? Det är rundgång i kanalen och vi ser de kända ansiktena göra flera sorters program i samma kanal. Det är FAMILJEN TV4 vi ser. Där alla gullar med varandra och ger varandra kärleksfulla pikar. Det är business hela vägen från Ernst som inreder stugor så de ser ut som inredningsbutiker, ja han har sitt eget varumärke på en massa produkter, till Paolo Roberto som lagar mat och säljer sina italienska kokböcker. Har inte ni lessnat på det här också?

Från Umeå till Steven Spielberg
Jag har alltså varit med om att göra teveprogram som haft miljontals tittare. Jag vet på nåt vis hur det känns. Men det är ju ingenting mot vad andra umebor fått uppleva i modern tid när det gäller uppmärksamhet. Den unge bloggaren William Spetz har några hundratusen som klickar på hans kortfilmer på Youtube varje gång. Nåt inslag där var uppe i drygt tre miljoner såg jag. David Sandberg och gänget som gjorde filmen Kung Fury har drygt tolv miljoner klick på sin trailer för filmen. Och när det gäller filmen i sig när den visas över hela världen torde väl den komma upp i siffror som också överskrider Stieg Larssons böcker vilka har sålts över hela världen i en upplaga på ca 70 miljoner. Ska vi snacka framgång och tittarsiffror är det vi hade när jag var verksam ingenting i jämförelse. Jag vet inte hur långt William Spetz kan gå i den mediala världen. Inte heller David Sandberg som gjorde Kung Fury. Men när jag får läsa att han för några veckor sedan blev inbjuden på lunch i Los Angeles med Steven Spielberg så antar jag att det kan hända mer för honom framöver. Men jag tror i sanningens namn att varken William Spetz eller David Sandberg bryr sig om tittarsiffror. De gör sin pryl för sig själva. Det är så kreativitet funkar när den är som bäst.

Ja du Nicklas. Det klagas på dåliga skolor och undervisning och att våra ungdomar inte kan nåt snart. Jag är inte så säker på att skolan är den bästa platsen att utveckla snillen. Vad tror du om det?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!