Foto: Maria Wall

Umeås nya utflyktsmål: IKEA

Jag tror mitt första besök någonsin på ett Ikea-varuhus var på Kungens Kurva i Stockholm. Det var i så fall i mitten av 70-talet när jag hälsade på fotografen och filmaren Mikael Wiström som bodde i ett kollektiv i ett 1700-talshus på Fjällgatan. Jag minns inte vad han skulle handla där, men Mikael hade bil så vi for med den. Man måste ha bil, sa Mikael. När man ska till Ikea.

Jag minns däremot att Ikea i Kungens Kurva i Stockholm var gigantiskt stort. Men det var folk överallt och köer till kassorna för det var lördag. Detta hände alltså för snart fyrtio år sedan men jag minns det fortfarande. Alltså måste Ikea ha gjort ett starkt intryck på mig.

Ikea i Bangkok och Dubai
Att besöka Ikea har alltid varit ”utflykt” för mig. Ikea är ingenting man går till. Det ligger i regel utanför stan så det krävs bil. Det gällde i Stockholm och detsamma är det med Ikea i Dubai där jag varit och shoppat svensk sill, gravad lax, knäckebröd och sådant till ett julbord vi skulle ha. Ikea på Kanarieöarna har jag bara passerat men det ligger någon mil utanför Las Palmas. Jag har också varit på Ikea i Bangkok. Där hjälpte vi sonen och svägerskan att handla en barnsäng och lite annat till barnkammaren. Båda hade kollat på varuhusen i centrala Bangkok men Ikea hade de bästa priserna på barnstolar och sängar, så det var där de handlade. Det fanns en restaurang där med köttbullar och mos men vi tog bara varsin varmkorv med bröd och senap. Nån måtta fick det väl vara på svenskheten.
Det märkligaste med att strosa omkring i Ikea i Dubai var nog att göra det omgiven av araber i fotsida dräkter, höra arabisk muzak och se skyltarna till möblerna som var skrivna på svenska. Moheda säng. Linblomma påslakan. Jag tror det finns 315 Ikeavaruhus nu i 27 länder. Jag vet inte om det är likadant över hela världen. Att möbler och husgeråd heter detsamma överallt?
Vem vill åka in till stan?
Precis som de flesta umebor eller västerbottningar har jag naturligtvis varit på Ikea i Sundsvall ett antal gånger. Det ligger alltså i Birsta norr om staden och när jag tänker efter så har har jag aldrig varit in till Sundsvall om syftet var att åka till Ikea. Det är klart att jag har varit i Sundsvall också men aldrig i samband med Ikea. Vad jag då minns. När det gäller bygget av Ikea här i Umeå så kommer det fullständigt att dränera Ikea i Birsta på folk från Umeå. Jag tror nog även öviksborna väljer Ikea i Umeå. Det ligger ju lite närmare och dessutom är det nytt. Men kommer de att vilja köra in till stan? Blir det likadant här som i Sundsvall?
Det som talar för att Umeå centrum kan tjäna på Ikea-bygget på Söderslätt och besökarna där är att Umeå fick ett Ikea som ligger synnerligen nära stadskärnan. Kanske är det också det som gjort att vi har en total politisk enighet i kommunen om att Ikea är ”bra för stan”. Jag tror nog också att besöksnäringen räknar med fler norrmän och finländare till Umeå. Men mest handlar det förstås om oss själva, vi umebor och västerbottningar. Hur ofta ska vi åka dit?

Hyr ut släpvagnar!
Jag skulle tippa att det första halvåret kommer det att vara rätt många umebor som vill dit och shoppa nya möbler. Alla är nu glada att slippa resan till Sundsvall och pisspausen vid Höga kusten-bron. Man behöver inte boka av en hel dag för att åka till Ikea, det räcker med någon timme eller två. Eftersom jag tippar att det ska bytas mycket möblemang i Umeås hem innebär det diverse sidoeffekter: Försäljningen av begagnade möbler kommer att öka rekordartat på Säljes/Köpes i våra lokaltidningar, ja även på Blocket. Det lär också bli ganska fullt på kommunens återvinning som finns här bortanför Strömpilen. Här har jag också ett tips till alla bilförsäljare som är delägare i Bil & Bostad: Satsa på att ta hem släpvagnar att hyra ut. Racet om Ikea och försäljningen handlar inte bara om att köpa möbler. Det gäller att få hem dem också! Även om det bara handlar om att få dem över Tegsbron.

Ja du Nicklas. Tids nog får vi se hur Ikea påverkar stan. Jag tror dock att ska vi få in turisterna till stan krävs lite extra. Vad händer om det blir fri parkering överallt? Är det bara de som jobbar i stan som kommer att fylla upp dessa platser?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!