Foto: Maria Wall

Vem har tid med hängmattan?

Enligt den officiella statistiken ska det finnas 423 172 fritidshus i Sverige. Som jag då förstår saken räknar man här in torp och sommarstugor och även sportstugor.

Din sista kategorin var vanlig som benämning på 40-talet men jag tror nog att den fungerar även idag på stugor man har i fjällen. Inte heter det väl sommarstuga i fjällen där du mest är under vintern? Myndigheterna kallar allting fritidshus. När de ska beskattas.

Nära havet vill jag bo
Av dessa finns i alla fall 17 576 här i Västerbotten varav 4650 i Umeå kommun. Räknar vi in kranskommunerna från Nordmaling till Robertsfors och naggar lite grann på det närmaste inlandet så får vi ca 3000 fritidshus till. I runda slängar pratar vi då om ca 7500 fritidshus inom Umeå med närmaste kranskommuner. Då har vi inte räknat med alla fritidshus som vinterbonats för permanent boende men gjorde vi även det och tar in alla pensionärer som bor på sommarstugeliknande sätt kanske vi är uppe i siffran 8000 hus i Umeå med kranskommuner. Och de dyraste husen ligger alltid vid vatten.
Jag skulle tippa att du får inte en stuga med friköpt tomt vid havet under en miljon idag. Den stugan kan vara vilket ruckel som helst, det är tomten och läget du betalar för. Att få dricka morgonkaffe på en altan och blicka ut mot horisonten. Det man inte ska tänka på är hur dyrt nöje detta är, med tanke på den lilla tid som spenderas här under ett år.

Allt var enkelt med masonit
Jag är ett barn av tidigt 50-tal och mina stugminnen från barndomen härrör från en liten ö mellan Hörnefors och Norrbyskär som heter Rönnskär. Jag tror varenda stuga som fanns där var byggd till stora delar med masonit. Jag vet inte om det finns i handeln idag men masonit var stora bruna skivor, några millimeter tjocka, som var lätta att hantera. Hade du uppfört en stomme av trä på insidan av byggnaden var de enkla att spika upp på utsidan. Fort var det gjort att bygga ett dass. Eller för all del en hel stuga.
Som jag minns det var tillgången på masonit oändlig i min barndom och det jag inte visste var att masoniten framställdes bara några mil därifrån, i Rundvik strax utanför Nordmaling. Ja därifrån kom i praktiken all masonit som fanns i hela Sverige. Unikt!
Nu var kanske inte masoniten det mest beständiga byggmaterial man kan tänka sig. Jo, man satte träribb ovanpå och målade med Falu rödfärg, men den ville som buckla sig ändå. Men vad tror ni sommarstugeägarna sa då? Så bra! Då får jag riva och bygga om! Det fanns ingen på Rönnskär som hade tid att ligga i hängmattan. Det spikades varje sommar över hela ön.

Alla vill bygga en ny altan
Jag skulle tippa att alla som har köpt ett torp eller en stuga vill sätta igång med ett eget byggprojekt. Är du finländare bygger du först en bastu om det inte finns en sådan. Men svenskarna går gärna loss på att bygga sig en ny altan. Det är förhållandevis enkelt men det kräver ändå lite förberedelser. En ritning ska göras, en uppskattning om hur mycket bräder som går åt, det ska införskaffas verktyg. Projektet drabbar också sommarstugegrannarna. Vem har en släpvagn jag kan låna när jag ska köpa virke i stan? Har du ett vattenpass, det är ju onödigt att köpa ett bara för detta? Du plågar dina grannar med allt du vill låna och när de kommer för att se vad du har tänkt göra så vill du inte lyssna på dem om de undrar när du har tänkt fixa till bryggan din som for med isen i vintras. Nej först ska altan byggas. För där ska frun sitta och lösa melodikrysset. Sen tar jag bryggan!
Det hör nu till saken att sommarsvenskar som vill bygga altan gärna fortsätter bygga. Ja, har man en gång börjat spika så... Varför inte bygga altan även på kortsidan av stugan. Nu behövs ännu fler plintar, ännu mer tryckimpregnerat virke men då har man ju rustat ett ställe utomhus där man kan diska! Ja då behövs ett litet tak också. Det tar aldrig slut...

”Det kan vi ha i stugan!”
Det finns vissa saker som hör sommarstugan till. Jag tror till exempel att ingen äter skinka på konserv i stan. Ni vet de där burkarna som är platta och ovala och där nyckeln till konserven finns på utsidan. Såna konserver äts bara i sommarstugor. Allt arvegods i form av udda vaser, udda porslin, loppisfynd, auktionsmöbler och tavlor finner sin plats i stugan. Jag skulle tippa att det i Umeåregionens 8000 fritidshus finns ett ansenligt bestånd av ryamattor. Som nån släkting har knutit.
Stugan blir också den sista hemvisten för tjockteven din. Där kan du se Ernst gå omkring och fjanta sig med sina projekt samtidigt som du har tid att öppna vinkartongen du köpte i stan när du skaffade hem mer virke. Är du man så hatar du Ernst därför att han kommer på sådant du själv aldrig hade tänkt på. ”Hur enkelt det är att göra egen betong.” Jovisst. Det kanske är det enda som hjälper när du ska ta dig an brygghelvetet som du aldrig får nån ordning på. God Morgon!

Ja du Nicklas. Det finns en massa vårtecken och likadant tecken på att nu är sommarn här, men vilka är hösttecknen? Är det mörkret, att luften blir friskare, att löven gulnar? Börjar hösten med stugsistan? Jag har ingen stuga så jag vet inte.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!