Foto: Maria Wall

Bland tomtar och troll

Ja vem ska man tro på egentligen när det handlar om övernaturliga ting? Genom åren har jag ibland kastat ett slött öga på Kanal 7 som ofta har program om det. Och eftersom de här teveprogrammen om hemsökta hus och kalldrag som uppstår i slott och herresäten aldrig tycks upphöra, finns det tydligen en publik för detta.

Men kan någon begripa varför de alltid ska släcka ljuset och filma i mörker? Kan det vara så att spökena bara syns på negativ svartvit film? Kan man förresten ta en selfie med sig och sitt favoritspöke? Ja det kommer väl kanske till hösten även såna teveprogram. Det kanske redan nu finns en app man kan ladda hem där man får ett spöke i bakgrunden när man fotar?

Varför har zombier blivit så poppis?
Var det The Walking Dead eller Michael Jacksons video Thriller som drog igång trenden med zombier? De gamla religiösa riterna från Haiti blommade ut för fullt på 80-talet och nu är zombier och levande döda så vanliga att det till och med finns med som ett sätt att få ungdomar att söka utbildning på Fridhemsskolan här i Umeå. Ja det är sant! Sedan något år ordnar lärarna och personalen en zombie-run där de sminkar upp sig till döingar och gömmer sig i gammliaskogen för att skrämma skiten ur de stackars eleverna. Eller är det en effekt av att skolbyggnaden länge haft stor problem av ”sjuka hus-karaktär” där orsakerna inte riktigt är klarlagda? Välkommen till skolan där du inte bara får allergiska problem, gamla åldersstigna lektorer och det spökar i korridorerna, det är värre än Hets!
Det är alldeles tydligt att zombier numer uppfattas som ett naturligt inslag i vardagen. Kanske man kan pigga upp åldrande personer i hemsjukvården med att sminka upp dem nån dag till zombier och gå ut på stan och skrämma skiten ur barnen på McDonalds? They will love it!

Sixten och Curt Landby
När jag skulle skriva den här krönikan sa jag till vår utmärkta illustratör Maria Wall att hon kunde använda en fin teckning hon redan hade gjort föreställande bröderna Sixten och Curt Landby. Ja ni ser den här ovan. Vi som är uppfödda med John Bauers teckningar eller Ejnar Norelius bilder i böckerna om Tomtar och Troll ser vissa likheter. Under slutet av 70-talet och början av 80-talet var jag hos bröderna ett antal gånger för att samla in Sixtens dikter och skriva några reportage. De bodde i sin lilla stuga i skogsbrynet i Hissjö/Håkmark och var väl det närmaste ”troll” eller ”jättar” som kunde finnas på trakten. Kring huset fanns också gott om skogsmöss, harar, huggormar och andra djur som tittade fram. För bröderna Landby tillhörde skogsdjuren det närmaste entouraget. Jag minns en gång när jag var där och såg att Sixten hade placerat ut sockerbitar på fönsterspröjsen. ”Det här”, sa han. ”Är ett vetenskapligt experiment jag gör med flugorna. Jag ser vilka mönster de rör sig efter och vilka sockerbitar som angrips först. Även tyska vetenskapsmän har gjort liknande mätningar men ännu har inte vetenskapen löst dessa mysterier som måste handla om övernaturliga ting.” Sådana utsagor ifrågasätter man inte och när jag tog upp frågan övernaturliga varelser med Sixten Landby så menade han att de i högsta grad var närvarande. ”Men det talar vi inte högt om!” Nä nä...

Vad ska vi tror på?
Har du någon gång blivit gastkramad? Jag har blivit det vid några tillfällen. En gång när jag gick ut i mörkret vid en fjällstuga i Undersåker i Jämtland när jag skulle pissa i en snödriva. Ja det var kallt men jag kände helt plötsligen i isande kyla av skräck komma över mig och när jag sprang in i stugan igen var jag helt skärrad. Det samma hände en gång när jag simmade i en ljummen skogstjärn en tidig morgon när dimmorna svepte över vattenytan. Det var som om någon ville dra ner mig i det svarta djupet. Svindel är en liknande känsla antar jag. Du står vid ett stup och känner hur du dras till kanten. Vad är det för krafter som ibland tar över och vill regera oss? Är det naturen själv som gör sig påmind, varför kommer dessa hjärnspöken och onnes med oss? Ja jag vet inte vad jag ska tro. Eller tro på!
Uppfödd i det kristna samhället som jag är, om än nalta ogudaktig sedan barndomen och igenom. Så förstår jag ibland hur människor känner ett behov att var tillhörig en högre makt. Det må vara Buddha, Muhammed eller Jesus, den lilla människan vill ha en trygghet av något slag att förlita sig till. Att känna att det måste finnas en mening med vår stund på jorden. För livet kan ju inte bara handla om att känna sig nöjd med att lösa Melodikrysset i radion på lördag. Men inte ens det kanske du klarar själv utan hjälp av högre makter. Eller en god vän att ringa till när det krånglar. Ty melodikrysset klarar varken tomtar eller troll.

Ja du Nicklas. Sommaren är en tid att fundera på lönsamma projekt inför hösten och vintern. Jag tänker på det här med crowdfunding. Festivalen UxU blev ju fullständigt misslyckad, men Kung Fury fick in massor av pengar. Om du skulle hitta på nåt som drog in pengar, vad kunde det handla om?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!