Foto: Charlotte Gawell

Ätbara växter ger smakfull trädgård

Våren är stressig för en trädgårdsentusiast. Visst kan trädgården vara vacker och blomstrande och alldeles underbar, men då krävs det att man sått sina frön i rättan tid. För i den korta, svenska sommaren finns ingen tid att förlora. – Jag tycker att hösten är bäst, säger Karin Eliasson, för då kan man andas ut. Men det kanske bara är trädgårdsmästaren i mig.

Trädgårdsmästaren Karin Eliasson arbetar till vardags på Astrid Lindgrens näs i Vimmerby. Hon är uppvuxen på landet, har arbetat i trädgårdar sedan barnsben, och under de senaste åren har hon ägnat sig åt att hitta nya förhållningssätt till utomhusmiljöer. Processen har varit krävande men produktiv och resultatet har inte låtit vänta på sig. Frukterna av det hårda arbetet återfinns i boken Smakfullt, där värdet av ätbara växter har förkovrats ur ett designperspektiv.
– Det är någonting som har vuxit ihop med tiden, att inte bara skörda ätbara växter, utan även använda dem till struktur. Det är just den biten som skiljer den här boken från andra böcker i ämnet. Den lyfter fram andra värden, hur de olika frukterna beter sig, men även vad man kan använda själva växterna till, säger Karin Eliasson.

Författare och trädgårdsmästare
Författaren Karin Eliasson verkar på så sätt inte skilja sig från trädgårdsmästaren Karin Eliasson. Precis som i trädgården gäller det att prioritera när man sitter bakom skrivbordet och att hitta den rätta vinkeln kan vara tidskrävande. Men med hjälp av en händig redaktör och en skicklig fotograf gick det vägen. Efter många om och men, land och rike runt, hittade både bilder och texter sin rättmätiga plats i facklitteraturen. Karin Eliasson säger sig skriva pratigt, men som tur var, är hon vältalig.
– Jag har fått omedelbar respons nu på våren, berättar hon, då jag varit ute och föreläst. Många har visat intresse och ställt frågor, vilket är ett tecken på att man fyller en lucka. Min förhoppning är att den här boken ska ge en bredare bild av vad man verkligen kan göra. Den är uppdelad i två delar, ett växtparti där varje växt har sin egen text, medan den andra delen har generell form i fokus.

Gäller att se möjligheterna
Boken riktas till alla som har en trädgård, men kanske främst till dem som har hållit på ett tag och verkligen är trädgårdsfolk. Tanken är nämligen att Smakfullt ska tillföra en ny dimension av trädgårdsarbete.
– Den är till för dem som behöver en ny utmaning och vill ta ett steg till. Men den innehåller samtidigt väldigt mycket fakta, så att nybörjare inte ska lämnas i sticket, säger Karin.
– Den främsta fördelen med att ha ätbara växter, fortsätter hon, är att man slipper transportvägen, att man kan konsumera direkt från trädgården. Det är härligt att kunna gå ut och plocka bär på egen hand. Det är både föda och en symbol för årstider. De bidrar nämligen med färg på höstkanten, vilket är ett fantastiskt mervärde.
Förutom lyxen att ha tillgång till solmogna och obesprutade frukter och bär, kan man alltså glädjas åt sprakande färger. Valmöjligheterna är många, men de är inte oändliga. Karin Eliasson är från Halland och hennes personliga favoriter är björnbär och nypon.
– Men om jag skulle vara längre norrut, skulle det nog röra sig om lingon och hjortron. Det svenska klimatet kan innebära vissa begränsningar, men begränsningar finns var man än befinner sig, och det finns alltid alternativ. Man måste naturligtvis vara medveten om vad som går att odla, men man ska inte stirra sig blind på begränsningar, utan försöka se möjligheterna istället, menar hon.

”En bra början”
Om fingrarna är lika flinka över tangentbordet som de är i trädgården kan det vara lätt att säga sin mening. Många frukter, bär, nötter och kryddor är lätta att vårda, men det finns fortfarande saker som den oinsatte trädgårdsentusiasten måste ha i åtanke.
– Det man kan tänka på är väl att ta lite av varje, menar Karin, så att inte allting kommer på samma gång. Lite olika typer och sorter, som kommer pö om pö, är att föredra. Sedan finns det växter med kraftigt rotsystem som bör överlåtas till kanten av trädgården, havtorn och slånbär exempelvis, de ska ges plats och utrymme. En kombination som jag personligen gillar är annars fruktträd med en matta av smultron under. Det är en bra början på en fin trädgård om du frågar mig.
JIMMY WIDERLUND

Fler Artiklar
Klicka och läs!