Foto: Maria Wall

Moderna sommartraditioner, Umeå (SWE)

Mest ahh under sommaren hittar du, i år igen, på det tempererade badet i Hörnefors. De varma utomhusduscharna (ahh) och den vanligtvis vindstilla solväggen (ahh) är inte bara härliga utan även pålitliga.

Ahh Mest ahh under sommaren hittar du, i år igen, på det tempererade badet i Hörnefors. De varma utomhusduscharna (ahh) och den vanligtvis vindstilla solväggen (ahh) är inte bara härliga utan även pålitliga.

Buhu Nån gång i mitten av semestermånaden brukar kontoutdraget sänka humöret en smula. Har du inte buffrat upp med semesterpengar kan du göra klokt i att ”gå ut försiktigt” – ingen vill vara pank sista veckan före man ska tillbaka till jobbet.

Cool Cool kan betyda flera saker – dels frän, dels avkyld. Båda går att uppnå via att köpa en krånglig juice på hippa Naked Juice Bar.

Doh! Klantarslen ska jobba med uteplatser och tillbyggnader de med, tyvärr ... nåt som smyger sig på med åldern. Tänk efter före, både en och två gånger – och se till att ta hjälp av nån som faktiskt kan.

Ehh... Ingen vill vara tveksam om vad som egentligen hände igår, och vad exakt man sa. Undvik det genom att aldrig dricka för mycket och för länge under sommarens grillkvällar. Gå över på vatten i smyg och upplev hur skönt det är att vara smartare än alla andra på festen.

Fan! Fredag den 7 augusti hålls nästa Västerbottensderby i hockey, när Löven tar emot lagets eviga nemesis Skellefteå. Fans till Umeå-laget kommer att få använda uttrycket FAN uppskattningsvis fyra gånger. (Tips 2-4).

Gåshud Se ovan. Väldigt få upplevelser klår den här klassiska drabbningen som lika mycket är en uppgörelse mellan supportrarna.

Huh? Någonting fortfarande oklart? Besök Umeå Turistbyrå eller gå in på visitumea.se.

Iiii Det finns massor av människor som tycker att det är värt att riskera livet för att sen bli adrenalinhöga över att det inte gick åt pipan. Slänggungan på Norrbyskär är en mackapär som erbjuder det.

Jihaa Sen Uddestrand la ner sin saloon bakom ishallen finns det ingen riktig westernmiljö att besöka. Har du en Vilda Västern-fetisch får du åka till Western Farm i Boden.

Kontinental? Vill du känna dig kontinental är uteserveringspiazzan på det som nu kallas Skeppsbron (a k a kajen i Umeå) lösningen. Den erbjuder mysigt häng och variation på käket – egyptiskt, asiatiskt, grekiskt men även pizza och burgare.

Lust När man verkligen har lust – att göra nåt, oavsett vad – är väl ändå den härligaste känslan. För att orka det måste vi motionera, så slacka inte med träningen på semestern. Promenader duger.

Mmm Emil Seth-Årengs drinkar på beyond-trendiga baren Open/Closed är ett måste i Umeå – för turister likväl som för oss umeåambassadörer som guidar runt tillresta vänner och bekanta.

Naw (Modernt uttryck för när man ser nåt urgulligt.) 4-H-gården kanske, främst för att djur har en förmåga att få barn precis så där tysta och nyfikna och inte-skrikandes-efter-glass som vi vill ha dem.

Ohh Bildmuseet ger gott om ohh-känslor, och om inte den pågående utställningen faller i smaken är själva byggnaden väl värd ett besök, hela området faktiskt. På Konstnärligt Campus.

Puh! Notvarpsrundan. 16 kilometer varierad löpning i varierad miljö. Ibland fult, ibland finfint.

Q-Park Undvik Q-Park-känslan i sommar. Det har dock blivit svårare ... vilket är ett tecken på att Umeå håller på att bli en (liten) storstad – man åker dit om man parkerar minsta kreativt (och ibland även om man inte gör det).

Rättfärdig? Att visa sig ha rätt är ett mysigt tillstånd. Kom bara ihåg att inte bli för mallig de gånger det händer.

Soundtrack Semestern förtjänar en god ljudmiljö. Vill du addera spänning laddar du hem detektiv-podden Serial. Den är som ett eget universum och väldigt beroendeframkallande.

Toppen Slogan: Nå toppen – må toppen. Gå helt enkelt upp på ett berg nån dag i sommar. Välj Ryfjället söder om Tärnaby om du verkligen vill släppa lös endorfinerna.

Unfhh Lätet som också är en känsla – när någon nästan tappar luften – var enklast att ta del av på Toughest, men eftersom den tävlingen är över för i år rekommenderas korpfotbollen. Se spelschema på www.korpen.se.

Wroom Bilar är en känsla lika mycket som de är saker – särskilt om de är tillverkade i slutet av 60-talet. På Gammlia träffas entusiasterna varje onsdag på somrarna.

X Ibland träffar man dem på semestern. Exen. Bli inte nostalgisk. Den anledning till varför ni gjorde slut finns antagligen kvar. Så även om du får en Naw-upplevelse, tänk främst på punkt Ehh.

Yippie Lätt euforisk går det att bli redan i förväg av att Viktoria på Gården/Taket-konceptet sommaren 2015 blir ”Gotthards på Balkongen” – uppe på Vävens tak.

Zzzz Lata dagar spenderas med fördel i en park. Ta med filt, lurar, lemonad, frukt och en kudde. Sleep tight.

Åhh Fotbollsfestivalen. De känslomässiga berg-och-dalbanornas epicentrum under sommaren kan mycket väl vara Umeå Fotbollsfestival. Genuin glädje mixas med vitglödgat ursinne – främst hos föräldrarna på sidan.

Ähh Som vanligt ... Sävarån. Undvik paddling i detta dike. Särskilt om du har gäster från andra delar av Sverige eller världen. De kommer INTE att bli imponerade. Ta en lunch ute i Skeppsvik istället.

Öhh Har jag glömt nåt?

Benny; det sägs att till och med fan blir religiös med åldern – hur är det med andra typer av ”troenden” – börjar man tvivla på vetenskap och tro på fler saker – det övernaturliga till exempel?
NICKLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!