Foto: Viktor Lagerborg

Bilbingo i Robertsfors – en sommartradition

Sommaren och semestern är för många människor proppfyllt av traditioner. Midsommarfirande, grillande och sovmorgnar. På Stantorsvallen i Robertsfors är en av de äldsta sommartraditionerna drive-in-bingon som lockar hundratals varje torsdag. – Vi har varit här varje torsdag i säkert fyra-fem år, säger besökaren Eivor Granberg.

En timme före start har bilarna redan börjat samlas på planen vid Stantorsvallen. Man skulle lätt kunna ta det för en parkeringsplats om det inte vore för människorna som sitter i eller kring nästan varenda bil. De som inte sitter i sina bilar köar för att köpa sina bingobrickor eller lite tilltugg.
Robertsfors IK har anordnat drive-in-bingo varje torsdag sedan början av 80-talet men besökarna tycks inte ha tröttnat på konceptet. Tvärtom.
– Drive-in-bingons popularitet har nog ökat en del, säger Anders Isaksson som varit högsta ansvarig sedan 2007.
En vanlig torsdagskväll deltar i genomsnitt 500-600 människor i bingon men under semestern ökar det en del och det är inte bara lokalbefolkningen som deltar.
– Folk kommer ofta från platser som Skellefteå, Nordmaling och Umeå och ibland ännu längre från, säger Anders Isaksson.

Flera fördelar
Rent regelmässigt skiljer sig drive-in-bingo inte avsevärt från vanlig bingo. En utropare ropar upp nummer och den som fyller en hel rad på sin bricka får bingo vilket på Stantorsvallen signaleras med biltutan.
Under en kväll på drive-in-bingon brukar det hinnas med drygt 40 bingo med vinster av varierande storlek. Lyckosamma bingoentusiaster kan faktiskt tjäna en bra slant på hobbyn.
– En vanlig kväll ligger prispotten på
60 000 kronor, fördelad på vinster från 500 kronor upp till 24 000, berättar Anders Isaksson.
Inte så dålig vinst på en fyrtiokronors bingobricka. Men även för de som inte vinner har bingon sina fördelar.
– Det är lite socialt också att komma ut och träffa lite folk. Sen är det ju roligt att vinna någon gång, säger Karin Lundberg som är på plats tillsammans med maken Arthur.
– Det är så mysigt här på sommaren, speciellt när det är fint väder, konstaterar Eivor Granberg.

Gamla och nya entusiaster
Vare sig det beror på vinster, väder eller umgänge tycks den som väl blivit bingobiten inte sluta i första taget. De flesta besökarna är återkommande sedan flera år, i vissa fall ända sedan drive-in-bingons gryning på 80-talet.
– Jag brukar vara här varenda torsdag så länge det finns möjlighet, ända sedan det började, säger Tore Jonsson.
– Ja, jag var med och tjatade igång det för länge sedan, säger Inger Tagesson.
Men en del nytt blod finns bland alla bingoveteraner. Marie Räihä och hennes familj är på plats för första gången, även om det finns traditioner i släkten.
– Vi är här för att fira midsommar med mina föräldrar och de brukar ofta vara med på bingon. Det är första gången vi är med så vi hoppas på nybörjartur, säger Marie Räihä.
– Jag behöver ingen tur. Jag vinner ändå, konstaterar hennes äldsta son Simon med ett leende.
Till slut börjar klockan närma sig sju, planen är nästan full av fordon och fler och fler bilar tutar som av otålighet. Utroparen Ulf Tagesson bestiger sin plattform och inleder drive-in bingon:
– Första siffran blir åttiofem. Åtta ... femma.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!