Foto: Maria Wall

Äntligen blir Umeå en sommarstad!

Är det nåt jag vill bjussa på är det sommarens program som Umeå Live erbjuder. Det är Umeå kommun som bidragit med stålarna, eventföretaget Tiljan som fixat det hela tillsammans med Visit Umeå. Äntligen får vi sträcka på oss vi som bor här i stan över att det bjuds på så mycket gratisshower inne i city. Arrangemangen växlar mellan Skeppsbron vid älven och Rådhustorget. Och här har ni programmet i korthet, med reservation för ändringar såklart.

26/6. Raggarstuk och rock’n’roll
Till helgen börjar Umeås nya gratisunderhållning i sommar på Skeppsbron vid kajen. Evenemanget kallas Umeå Live och är ett gratisevenemang på Umeås gator och torg. Gillar jag det? Ja men självklart. Premiären sker på fredag den 26 juni vid kajen på den plats som kallas Skeppsbron, den gamla parkeringen vid restaurangbåtarna. Det är underhållning hela eftermiddagen ”för hela familjen” och blues med Kristina Öhman band. På kvällen blir det rock’n’roll med Brolle vilket passar bra, även hans 50-talslook passar in med den årliga bilparaden Wheels som drabbar Umeås gator samma helg. Jag ser att Guitars lockar med fri parkering för dessa dollargrin som också är attraktioner att se lite närmare på, och inomhus blir det ännu mer rock’n’roll. Den här dagen invigs också Årstidernas park vid älven. Bra start på sommaren!

4/7. Reggae och progg på Rådhustorget
Det börjar redan klockan 13 på torget med besökare från Café Vaniljdrömmen som utlovar musik, underhållning och fängslande samtal om hur det är att leva med funktionsnedsättningar. Sen blir det internationella dansuppvisningar av alla de slag från hela världen och reggae med Mighty Mike och hans polare. Kvällsprogrammet är bra och blandat med Jenny Holmgren som sjunger country, ett nytt band med Nordman, Nocturnal Rites och Fatal Smile. Blytung elektronisk rock! Här kommer Abalone Dots, en trio inspirerad av amerikansk folkmusik. Sen kommer som grädden på moset denna afton den gamle proggaren Dan Hylander och Millas Mirakel. Ooa hela natten, säger jag. Allt är förstås gratis. Till och med varmkorven som Umeå Live bjuder på, så långt det räcker. Här kan vi också tipsa om att den 10/7 kommer Diggiloo till Nydalabadet.

16/7. Frostbyte och Mariette på
Rådhustorget
Varenda unge vet att Frostbyte är namnet på Norrlands största datorspelsfestival. Här visar man upp sig i ett tält på torget och på stora scenen spelar massor av band, hela eftermiddagen och sedan på kvällen. Ni får höra DUo Sanna som sjunger jazz på svenska, Eyewood som lirar egen och andras pop/rock, Tonova som är en skönsjungande acapellagrupp från Piteå samt Beatrice och Anna Leya som sjunger väldans vackert. Har jag hört dem? Nej, men jag blev intresserad.
I kvällsprogrammet hittar vi Ulf Edberg and the Highway Boys som lirar country, Dunderpatrullen som bjussar på en nostalgisk djupdykning i musik från datorspelens värld. Martina Edoff, nya drottningen av nordisk rock, och vid 21-tiden uppträder Mariette. Ja ni minns henne säkert från årets Melodifestival. Jag minns då hennes frisyr.

22/7. Skyscraper och Albin på Rådhustorget
Klockan 13 gästas scenen av Visfestival Holmön som vill göra lite reklam för sig med årets festival. På eftermiddagen får vi också lite afrikanska rytmer med Mama Africa som utlovar Marocko Inspiration. Kvällsprogrammet är i skrivande stund inte helt klart men som jag förstår kommer den yngre publiken att gilla den kvällen. Det börjar med pojkbandet Skyscraper som medverkade i lilla Melodifestivalen 2014. Ni kan ju fråga era barn eller barnbarn om vilka de är? På kvällen spelar också Derdba från Marocko med västafrikanska rytmer i världsklass. Känner ni till artisten Albin? Ja han är mannen bakom den gigantiska hiten Din soldat, skriver arrangörerna i ett pressmeddelande. Ja jag är nu så gammal att jag bara känner till ”Min soldat” som fanns ”Någonstans i Sverige”. Så vi får väl kolla upp den där Albin lite mer.

31/7. Tillbaks till Skeppsbron – med Loreen!
Sista kvällen med Umeå Live flyttas ner till Skeppsbron vid kajen där allting började. Och det blir inget dåligt program denna eftermiddag och kväll vill jag lova. Eftermiddagspasset inleds med Robertsfors Musikskola, lyssna till framtidens artister! Sen kommer Umeå Dansskola med dans dans dans. Min åldersgrupp gillar nog bandet som kliver på 14.15. Det är lokala the Zimmerman Band som spelar Bob Dylan och Neil Young. Och sen kommer Stereo Divine som spelar skön poprock. Men det är inte bara musik. Tjejer från elitlaget Udominate Basket visa upp hur man blir näst bäst i Sverige.
Kvällsprogrammet och också finalen på Umeå Lives gigantiska gratissommar är inte dålig får jag säga. Först sjunger den marockanska idolvinnaren Mona Roukachi med vänner. Sen spelar Freakin Lizard. Därefter kommer PöP-Projekt som är en blandning av lokala musikhjältar från Umeå och Skellefteå med nykomponerat material. Hasse Hjortek, vinka!
Och sen…Loreen!
Ja ni som inte ryms på Skeppsbron får väl klämma ihop er på Tegsbron kan jag tänka. Undrar om hon har klippt luggen?

Ja du Nicklas. Nu vet du allt om Umeå Live och deras sommarprogram. Vad finns det mer att pyssla med om man vill leva som turist i Umeå? Eller bara som en vanlig medborgare i denna stad?

Fler Krönikor
Klicka och läs!