Foto: Maria Wall

Det sämsta av två världar?

Femtunga! Silvernjurvinda! Tvillingsporre kanske? Eller Änglatrumpet. Det här är blomster om du inte visste det. Jag däremot är helt säker eftersom jag skrev upp de här namnen när jag hasade efter Y på Blomsterlandet förra helgen – med din fråga i bakhuvudet.

Mina kunskaper är dock oerhört skrala, vilket jag bevisat vid många tillfällen – alldeles särskilt vid en fest i Baggböle för tio (säkert femton) år sen när vi gäster delades in i grupper och gavs uppdraget att promenera ut på äng och mark och samla och identifiera så många blomster som möjligt. (Som ett slags teambuilding.)
Jag bidrog kanske med ... tre.
Och det var som ni säkert förstår inte några poänggivande kunskaper jag hade – alltså att jag adderade tre växter som ingen annan kunde. Verkligen inte, jag hade blivit garrotterad av vilken Vi i Femman-tävlande som helst, och antagligen haft tufft att hävda mig mot de starkaste hjärnorna från förskolan Mården.
Men en tjej i vårt lag var av allt att döma florist eller liknande för hon plockade och artbestämde med lätthet säkert trettiofem olika växter, som en modern Linné.
Nu tror ni kanske att jag utmärkte mig på samma sätt redan i plugget, men där tar ni i så fall miste. Men, att vara bra i skolan och genuint duktig i ett ämne hänger som vi alla vet inte riktigt ihop.
Min bästa gren i skolan var själva provskrivningen, och det räckte ju.
Det är ytterligare ett bevis för att vi alla är duktiga på olika saker och det finns en rad olika typer av intelligenser – även om de värderas väldigt olika.
Man skulle kunna hävda, och ha rätt i, att praktisk intelligens har blivit omsprungen av mer teoretiska färdigheter de senaste ... ja, vad kan det vara? 100 åren? Jag är för dålig på historia för att veta exakt (även om jag hade bra betyg:)
Händiga tjejer och killar som gör livet lättare för sin omgivning, och skulle vara livsviktiga vid ett eventuellt Robinson-deltagande eller riktiga katastrofer, anses ofta lite trubbiga, kanske för att de inte låter überakademiska alla gånger och de trumfas ständigt på middagsbjudningarna av Jonas Pekkari-typer som strör populärkulturella referenser kring sig utan någon som helst ansträngning.
En oundviklig följdfråga på det här resonemanget blir: vad är ens egna starka sidor? Den oskyldiga fråga du ställde Benny börjar rendera i läskiga svar.
Floran är som sagt inte min grej.
Inte faunan heller, tillsammans med alldeles för många andra grejer jag inte har koll på.
Lars Böhlin (Pekkarityp in disguise?) på Folkbladet var inne på en intressant tanke i en krönika för nån vecka sen: att vi är många som bor i ”Norrland” utan att ha samlat på oss några som helst färdigheter från att leva i Europas sista vildmark.
Vi är stadsbor, även om vi bor i förhållandevis små städer. ”Stadsbo på gott och ont” kan miljarder människor i världen påstå, men inte riktigt vi. Vi är på nåt sätt frukten av det sämsta av två världar.
Jag fiskar inte, jag jagar givetvis inte, jag plockar varken bär eller svamp, jag har väldigt få kunskaper som skulle kunna rädda livet på folk ute i naturen – såvida vi inte blir fast nånstans mellan Kobåset och after-skin i Hemavan.
På samma gång är jag en högst medioker stadsbo, som under alla år lyckats undvika att utveckla tydliga storstadsegenskaper. Jag är inte street-smart, jag irrar gärna bort mig i tunnelbanesystem, jag måste fejka världsvanhet och känner mig ibland klumpig som Hedlund i Snowroller bland uppdaterade storstadsbor.
Vi är hamnat i ett tillstånd där för mycket folk är nästan lika störande som för lite folk.
Där för mycket larm irriterar lika mycket som stiljte.
Vi är mitt emellan och jag antar att vi är väldigt lagom – men kanske är det en välsignelse på nåt sätt. Med ett ben i varje värld kan vi i alla fall umgås med alla typer, och det är faktiskt en viktig egenskap.
Kanske är det min specialitet?

Benny; Brännbollsyran lyckades bevisa två saker – a) festivaldöden är betydligt överdriven och b) festivaler är inte väderberoende. Och nu kommer Umeå Live. Applicera dina erfarenheter – hur ser festivalframtiden ut?
NICLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!