Foto: Maria Wall

Psykoanalys av Zidane och Zlatan

Hur mycket tror unge Nicklas Berglund att krönikör Karlsson kan och vet? Han bara slänger ur sig: ”Ta oss igenom det mänskliga psykets ABC.”Tror han att det räcker att gå en kurs hos Studiefrämjandet för att bli psykiater? Ja vänta nu, det kanske gör det, för där ordnas ju kurser för allt möjligt. Men annars krävs en läkarutbildning och dessutom en psykologutbildning med särskild terapikompetens som tar många år. Varför frågar du inte Poul Perris?

Men okej då. Lekman Karlsson får väl nysta upp de freudianska begreppen. Men för att den icke akademiskt utbildade Nicklas ska förstå, kanske jag kan exemplifiera med hjälp av fotbollens värld. Låt oss analysera hur ”detet”, ”överjaget” och ”jaget” kan appliceras på Zinedine Zidans skallning av Materazzi i finalen vid fotbolls-VM år 2006. Den matchen såg vi nämligen tillsammans Nicklas och jag på en sportpub på Renmarkstorget.

Lektion 1: Detet
Enligt Freud ska detta vara den psykiska instans som representerar drifter av evolutionärt ursprung, exempelvis självbevarelsedriften och fortplantningsdriften. Det är impulser och drifter, de sexuella och aggressiva, i detta fall hos Zinedine Zidane.
När Zinedine Zidane skallade Materazzi var det inte utan anledning. Materazzi hade grovt förolämpat honom med erotiska anspelningar på Zidanes syster. Här väckte han Zidanes ”det” eller reptilhjärna om man så vill. ”Prata inte skit om min syster.” PANG!!!
Avsikten med italienaren och katoliken Materazzis förolämpning var att få muslimen Zidane ur balans. Zidane fick rött kort och blev utvisad och Italien vann matchen. Men varför kunde inte Zidane hantera situationen? Var var hans överjag i denna viktiga stund?

Lektion 2: Överjaget
Med överjaget betecknade Freud den psykiska instans som innehåller socialt medierade lagar, regler och konventioner. Förmågan till skuldkänslor och skamkänslor och till sann självkänsla. Det hör fotbollen till med trashtalk och Materazzi uppvisar visar ett starkt överjag när han förolämpar Zidane och får honom utvisad. Men kände inte den erfarne Zidane till överjagets mekanismer? Nu vet jag att hela familjen Zidane satt på läktaren och såg det här hända. Det kan inte ha funnits en chans att Zidanes syster hörde vad Materazzi sa, men eftersom han närmade sig Zidane så måste han ha sagt nåt. Hela familjen Zidane måste då ha tänkt; han har nog sagt nåt skit om oss. Zidanes överjag vet sådant så här var det familjen före hela Frankrike som nation. Naturligtvis valde Zidane familjens ära först.

Lektion 3: Jaget
Jaget betecknar den psykiska instans som medlar mellan detets krav på omedelbar tillfredsställelse av driften och överjagets sociala normer som är bäst att anpassa sig efter. Om vi nu lämnar Materazzi och Zidane för ett ögonblick och låter ”jaget” få representeras av Zlatan Ibrahimovich. Då menar jag den äkte Zlatan och inte David Lagerkrantz putsade version. Redan i unga år begrep Zlatan att skulle han själv bli någonting så var jaget lika med laget. Hur många gånger blev han inte tillrättavisad de första åren?
Zlatan har struntat fullständigt i tränarna och överjaget som gällt i klubbarna. Hans överjag har skapats i kvarteren kring Rosengård och med en farsa – som trots en viss frånvaro i barndomen – ställt höga krav. Varenda gång Zlatan gjort mål har farsan tutat i ett horn där hemma. Och efter varje match har Zlatan ringt hem och hört hur läget har varit. Och fått sin bekräftelse av ”jaget”. Zlatan är en kombination av både Materazzi och Zidane men först och främst så är han Zlatan. Har Nicklas Berglund förstått?

Analysens summering
Nicklas Berglund har nu efterfrågat en analys av det mänskliga psykets ABC. Eftersom Berglund är en fotbollsnörd valde jag att exemplifiera de freudianska begreppen på fotbollsplanen. Hade han varit en Dans-Ivar med klipp-kort på Täftelogen hade jag gjort en psykoanalys av Anna Book och Lotta Engberg. Bägge kämpar med näbbar och klor för att ständigt vara i rampljuset. Anna Book som blev känd för en enda låt: ”ABC” och Lotta Engberg som verkar ha livstidskontrakt på att vara med i TV. Eftersom Anna Book uppträder i TV vart tionde år men ändå får spaltmeter i kvällspressen vill jag hävda att hon har en utstrålning som överträffar det mesta. Kan det vara att hon ständigt slåss med sin vikt? Lotta Engberg har nyss skilt sig. I could not care less. Att Anna Book gått ner sjutton kilo inför Let’s dance är mer angeläget. Och med det sagt känner jag mig själv mogen för att gå en psykoanalys. God morgon!

Ja du Nicklas. Kan vi strunta i Freud nu och ägna oss åt sommarnöjen? Berätta för läsekretsen om dina naturkunskaper. Kan du skilja på ängens blommor och kan du namnen på fåglarna i träden?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!