Foto: Viktor Lagerborg

Folkfest, solsken och muskelbilar

För sjätte året i rad – men för första gången med solsken – anordnade Umeå Van Service på Västerslätt bilträffen Springmeet i lördags. – Det är klubbarna som gör träffen möjlig, säger Ingemar Micaelsson, VD på Umeå Van Service som bland annat visade upp en sprillans ny Dodgemodell under dagen.

Parkeringen utanför Umeå Van Service fylldes under lördagen av utställningsbilar och alla parkeringar i närheten av besökarnas bilar. Minst tusen personer beräknas ha besökt Springmeet 2015 för att ta del av vackra såväl gamla som nya bilar samtidigt som de höll energin uppe med popcorn och hamburgare.
– Det är sjätte året vi ordnar Springmeet och det har blivit en tradition som blir större och större för varje år, säger säljaren Elin Micaelsson. I likhet med bokstavligen alla Bil & Bostad pratar med är hon framförallt väldigt nöjd med vädret:
– De senaste åren har vi haft väldig otur med vädret så det är ju skönt att solen skiner. Idag har det varit väldigt mycket bilar och väldigt mycket folk.
En titt på besökarna visar utan tvivel att bilintresserade kommer i alla tänkbara typer och åldrar, från pensionärer till småbarn. Ett exempel är Lovisa som bärs runt mellan bilarna av mamma Desiré Magnusson.
– Ja, i våran familj är det väl framförallt Lovisa och hennes pappa som gillar bilar så vi är här för att titta. Lovisa gillar speciellt stora bilar och motorcyklar, berättar Desiré.

”Muskelbilar på väg tillbaka”
En annan entusiast som tagit med sig familjen är Daniel Bergsten som besöker Springmeet för tredje året i rad och framförallt lockades av nyheten som avtäcktes under eftermiddagen:
– Vi kom väl framförallt för att titta på den nya Challenger Hellcaten. Annars så fanns det en riktigt snygg gul Road Runner också.
Intresset för Dodges helveteskatt var Daniel långt ifrån ensam om och när två exemplar, de första i Sverige, avtäcktes var det trångt i utställningslokalen. För presentationen ansvarade Umeå Van Services VD Ingemar Micaelsson och han har en teori om vad det starka intresset för den starka bilen kommer ifrån:
– Jag tror att muskelbilar är på väg tillbaka. Hästkraftkriget är igång nu. Det ser man på till exempel nya Mustang och nya Camaro och naturligtvis den här Hellcaten. Dessutom är de retro, tittar du på en bil av samma märke från 70-talet så känner du igen den, säger Ingemar Micaelsson.
Besökarna flockas kring de två muskelbilarna och Ingemar tvingas flera gånger avbryta intervjun för att hindra alltför närgångna besökare att provsitta bakom ratten. Men även om nya bilar drar besökare är det de deltagande bilklubbarna som Ingemar Micaelsson ger äran för ett lyckat Springmeet:
– Även om det är vi som upplåter plats så är det ju klubbarna som gör den här träffen möjlig. Dessutom är det förstås roligt att få hit så många hobbyintresserade killar och tjejer.

”En livsstil”
En av de deltagande klubbarna är Nordic Corvette som representeras av bland andra Jörgen Åström. Han har varit med på varje upplaga av Springmeet och är nöjd även med årets:
– Det har varit väldigt mycket bilar och det är roligt med nya Challengern och nya Corvetter. Sen är det ju soligt för en gångs skull också.
Att träffa andra bilintresserade på den här sortens evenemang är för Jörgen Åström en viktig del av hobbyn.
– Bilar är väl en livsstil helt enkelt. Förutom att det är roligt att hålla på att meka och dona och så är det kul att träffas på sådana här grejer.
Om det får han medhåll av Raoul Åström:
– För mig är det Mercedes som är favoritmärket och det är ju alltid roligt att träffa de som kör samma.
Även om området är fullt av snygga och häftiga bilar är det bara en som kan vara allra bäst och för att utse best in show höll Umeå Van Service under dagen i en omröstning bland besökarna.
Den klara vinnaren blev en guldfärgad Roadster från 1932, ägd av Sven Grenholm.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!