Foto: Maria Wall

Det finns en person jag lurat miljoner gånger. (Sorry:)

Benny levererar en oerhört känslig fråga, och han gör det dessutom helt obekymrat – som om det vore saltet han skickade. Har jag någonsin blåst någon? Jag skulle vilja hävda att jag är ärligheten själv. Av två anledningar: dels för att det nästan är sant, dels eftersom det är en egenskap jag och många andra håller som den kanske viktigaste – i konkurrens med snäll, smart och snygg.

Jag tar med snygg i uppräkningen eftersom just den egenskapen, när den finns där, många gånger utövar en triumferande vetorätt gentemot de övriga. Vi skulle kunna lura i varandra (!) att utseende inte har någon som helst betydelse, men det vore oärligt och därmed opassande med tanke på veckans ämne.
Alla de nämnda egenskaperna står förvisso i kontrast med varandra.
Är du väldigt snäll innebär det i praktiken att du inte kommer att vara regionens ärligaste individ (ibland ljuger vi för vår egen skull, men vanligtvis för andras). Och om du är långt över genomsnittet intelligent kommer du att uppfattas som dryg många gånger, om du inte även har förmågan att skilja på smart och klok.
Klok uppskattas alltid, smart(asses) inte lika ofta.
Slutligen – om du är lite för snygg kommer folk att ha lätt att förlåta dig för brister i både snällhet och smarthet – men den positionen innebär på samma gång att du kommer att behöva bevisa dig dubbelt för att hamna på plus i de andra kategorierna (har jag hört).
Vad den här inledningen framförallt lyckades med var att skjuta upp det oundvikliga – men jag är fortfarande skyldig svaret.
Kan jag förresten få flika in att JAG blivit lurad många gånger, kanske hundra gånger fler än jag lurat. Hjälper det? Är det förmildrande omständigheter?
Ibland förstår vi inte när vi blir lurade, men ofta är vi ganska övertygade om att så är fallet, men vi väljer att ta den risken ändå – hellre det än att riskera någonting annat; att framstå som paranoid och misstänksam eller helt enkelt bara otrevlig.
För många av oss är det värt enstaka förluster i mindre slag för att få fortsätta försöka vinna kriget – att vara en person som tror gott om och litar på sina medmänniskor, även främlingar.
Men återigen: HAR JAG LURAT NÅN?
Ska det vara med flit, måste jag få fråga? Det måste väl finnas ett tydligt uppsåt, så att säga lurendrejeri av första graden, eller hur? Att jag råkat missleda några på vägen, utan min egentliga kontroll, kan väl inte hållas emot mig?
Jag tror, helt ärligt, att jag inte gjort det. Jag har inte sålt en bil med mörkade defekter, ej ens en cykel. Jag brukar inte överdriva mina egna goda sidor, så värst mycket (förutom nu då), och det håller jag som allt viktigare. I takt kanske med att man får större erfarenhet och därmed mindre anledning att ljuga, men även på grund av att det verkar bli en folksjukdom, eller kan vi kanske kalla det en barnsjukdom, bland ... får jag skriva ”ungdomarna” – de kan vara väldigt styva i korken kring sina egna förtjänster. Då väljer jag hellre att bli blygsam istället. Vissa kallar det ett exempel på Jantelagen, men jag hävdar att det enbart har med god stil att göra.
Den stackare som jag lurat flest gånger, med berått mod, är jag själv.
Jag är verkligen ett perfekt offer. Som jag erkände tidigare är jag lättlurad men jag är samtidigt en jäkel på att övertyga folk.
Så ingenting kan alltså hindra mig när jag bombarderar mig själv med god retorik, slagfärdiga liknelser och ett brett ordförråd.
Resultatet blir alltid ett beslut som jag, av naturliga orsaker, både är supernöjd med och som jag avskyr.
Ska jag åka och träna eller inte?
Sitta uppe på natten och se Rangers. Eller inte?
Köpa chips?
Kosta på mig de där oxblodsröda herrskorna på Volt?
I de här debatterna gäller det att se till att den sida av mig själv som jag hejar på vinner.
Men det är inte helt självklart – och ofta känner jag mig lurad.

Benny: Överjaget håller ordning och reda på hur vi uppträder, sägs det. Kan du ge oss en lite stund på schäslongen och ta oss igenom det mänskliga psykets ABC. Vem bestämmer över ditt överjag?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!