Foto: Warner Bros. Ent.

Galna fordon i ny film

Fredag 15 mars har den fjärde Mad Max-filmen premiär – den första på 30 år. Bilar och biljakter har alltid spelat en stor roll i de postapokalyptiska filmerna, och Mad Max Fury Road, som den nya filmen heter, är inget undantag.

1979 hade George Millers stilbildande Mad Max premiär, med en ung Mel Gibson i huvudrollen. Den följdes av två uppföljare på 80-talet, men sedan skulle det dröja trettio år till nästa film, den nu aktuella Mad Max Fury Road. Även denna gång heter regissören George Miller, som förutom Mad Max även ligger bakom filmer som Babe och Happy Feet. Mel Gibson har dock ersatts av Tom Hardy i huvudrollen, som får sällskap av bland andra Charlize Theron och Nicholas Hoult.
Men för somliga är fordonen lika viktiga som skådespelarna. Till den nya filmen har 150 olika fordon byggts, och användandet av datorskapade effekter har begränsats. Max klassiska Interceptor, en ombyggd Ford Falcon XB, får sällskap av – bland annat – två Cadillacs från 1959 som byggts om till en monstertruck, en knappt igenkännbar VW Beetle med V8, och lastbilsmonstret The War Rig.
JONNY BERGGREN

Fler Artiklar
Klicka och läs!