Foto: Maria Wall

Vad har du för turingnummer?

Jag vet inte vad som hände med Nicklas uppdrag i hans förra krönika. Jag ville att han skulle utveckla sin syn på spel och dobbel och ställde den enkla frågan; ”Drömmer du om en vinst som ger dig det stora lyftet, eller som ger dig den lilla lättnaden?” Nu utgår jag från att Nicklas inte är någon spelare och därför skrev han om helt andra saker. Men ämnet är ju intressant tycker jag så då får väl jag skriva om tur och otur och hur jag ser på slumpen i lotterier eller spel som bygger på kunskap.

Att satsa på säkra vinnare
Bland mina vänner jag de som i stort sett bara spelar pengar på sina favoritlag i fotboll. En sådan person är Mats Granath som är regionchef för LRF här i Västerbotten. Hans favoritlag i fotboll i är Chelsea och varje gång de spelar så vet jag att han lirar på Matchen på Svenska Spel och i regel plitar han dit 2-1 till Chelsea, och sätter en tjuga eller en femtiolapp. Jag vet inte hur många gånger han triumferande lägger ut både resultatet och vinsten på Facebook, men eftersom Chelsea i stort sett vinner varje match, så blir även Mats en vinnare.
Samma var det med travfolket som alltid spelade på hästen Järvsöfax som vann varje lopp. Den gav ofta bara 1,5 gånger insatsen men med den statistiken var det ju vinst varje gång. Ser man rent förnuftsmässigt på det hela ska man alltså spela på säkra vinnare. Vecka efter vecka. Nöta på och veta att droppen urholkar stenen, men hur kul är det?
Jag har inte tålamod att bara satsa på säkra vinnare. Även om jag innerst inne vet att det i längden vore mest lönsamt. Senast det var V75 spelade jag dock på favoriter i en rad som kostade 75 spänn. Jag fick sex rätt och ingen utdelning, typiskt. Det jag var gladast över var att insatsen var låg. Och naturligtvis ska jag aldrig spela på V75 igen.

Vad har du för turnummer?
Folk som hamnar i TV4 och ska skrapa Triss har ofta ett turnummer. I regel är det nummer 7. Sen räknar de fram den stora skraplotten som ligger sjua i högen. Det minsta de kan vinna är väl 50 000 och jag har nu sett det där så många gånger att jag vet att deras turnummer sällan slår in. Kan det rent av vara så att de som ordnar högen med tv-trisslotter alltid lägger lågvinster på siffran 7 eller siffran 3 som också av många anses vara ett turnummer? Jag älskar konspirationer så varför inte tro att det är på det viset?
Har jag förresten själv något turnummer? Ja när det gäller hästar och spel på V4:s lunchtrav har jag några magiska nummer som ofta slår in. Häst nummer 2 i första loppet och i lopp 4 är det häst nummer 2 och häst nummer 12. Det som är typiskt är dock att just dessa nummer brukar gå in de gånger jag INTE har spelat dem. En annan grej är att jag ibland kan få siffror i huvet på nåt spel som jag sällan spelar. Som Champions League för några veckor sedan. Allt kom som en uppenbarelse att det bara skulle bli så. Både i matchen PSG-Barcelona samt Porto-Bayern München. Eftersom siffrorna 3-1 kom så starkt till mig spelade jag naturligtvis detta resultat i båda matcherna. Ja det blev ju 3-1 såklart i båda matcherna, men jag spelade på fel lag! Nåja, tänkte jag. Ganska rätt blev det! Resultaten stämde ju på nåt vis. Mitt varsel var ju inte helt fel.

Alan Turing och Enigma
Jag såg filmen The Imitation Game som handlade om mattesnillet Alan Turing som knäckte tyskarnas krypteringsapparat Enigma under andra världskriget. Han var ingen språkvetare som många av de andra experterna man satt i topphemliga Bletchley Park på engelska sydkusten. För att knäcka tyskarnas koder krävdes inga kunskaper i tyska, menade han, det krävdes siffror. Därför konstruerade han världshistoriens första datamaskin byggd av elektroniska rör och kugghjul som fick klicka fram oändligt många kombinationer för att tolka tyskarnas chiffer. Och lyckades!
I regel skrev ju de dumma tyskarna in Heil Hitler i sina meddelanden och hade man knäckt koden för just var detta meddelande fanns så kunde maskinen räkna ut allting annat.
Jag tänkte på det här när jag ser hur folk satsar på lottorader som ska lämnas in. Eller som går efter turnummer när de köper Bingolotter. Kan man förutse vilka nummer som ska slå in om man följer det exempel som Alan Turing tillämpade? Eller kan man tro på fasta turnummer som ska slå in någon gång bara man nöter på och spelar på dessa vecka efter vecka?
Jag tror vi får hitta på ett nytt sätt att besegra slumpen. Använda Alan Turings metod att finna en mening att utgå ifrån för att knäcka alla sifferkoder. Räkna ut vilka siffror i alfabetisk ordning som finns i meningen: SATANS OLDSBERG så får ni nummerkombination till nästa Bingolott. Ska du spela på trav kan du göra liknande med SATANS NYBRINK, han som är travexpert i Aftonbladet.
Alan Turing gjorde nåt liknande och han hette ju TUR-ing. Hoppas du blir en turing du med! God Morgon!

Ja du Nicklas. Jag har haft en förkylningshosta en längre tid och som förhoppningsvis är på övergående. Hur har du det själv med hälsan. Har du några mirakelkurer när du drabbas?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!