Foto: Maria Wall

April, april, din dumma sill!

Idag är det den första april och vi som jobbar inom media och gör tidningar eller annonser är glada för att det är onsdag. Nu kan vi nämligen ägna tid och lust åt att luras på ett helt annat sätt än när första april infaller en helg. Det är vardag, mitt i veckan och på varenda arbetsplats i Västerbotten hoppas jag att ni lurar varandra. Det muntrar upp, om inte annat.

Nu undrar Nicklas om jag minns några bra aprilskämt. Jo visst gör jag det. Jag satt själv framför den svartvita teven på första april 1962. Teve var ju nytt på den tiden så vi som hade teve satt också samlade hela familjen och tittade på den enda kanal som fanns. Familjen Karlsson bodde i Kramfors vid den tiden och farsan jobbade på Domus så självklart hade vi en Konsum-TV. Jag tror den hette Luma.

Nylonstrumpan och färgteven
Så kom den där Kjell Stensson, storvuxen skåning med svart hår och buskiga ögonbryn, som var någon slags teknisk expert anställd av vår statliga television. När han började prata om att att man kunde göra en egen färg-teve om man klippte sönder nylonstrumpor och satte framför rutan, fanns det ingen som tvivlade. Morsan gick och hämtade nylonstrumpor som farsan sen klippte sönder och sedan höll framför rutan. ”Ser ni nånting? Blir det en brytning av ljuset från teverutan som gör att ni ser några färger?” Jaaa ... vi kunde väl kanske skymta någonting men ... njaa. Jag och syrran och morsan satt och försökte verkligen se färger, men... Farsan tejpade nu fast strumpan så han själv kunde komma och se. Jag tror vi höll på i fem minuter men ingen såg nån färg. Och ingen av oss fattade att det var första april.
Vi var sannerligen inte ensamma om att ha blivit lurade. Hur var det hos er? Hör med morfar och mormor eller farmor och farfar om ni tillhör yngre generationer.

Spagetti växer på träd
Första april finns i de flesta länder i västvärlden och överallt luras man idag, främst i media. Det hör också till att samla de bästa aprilskämten som någonsin gjorts och som jag förstår sedan jag sökt lite grann på nätet så platsar även vårt skämt om nylonstrumpan och teven bland världens bästa aprilskämt. Med tanke på det kan vi känna oss stolta vi som faktiskt var med på den tiden och blev blåsta!
Att skoja om moderniteter tror jag har varit ett framgångsrikt sätt att luras. Att äta spaghetti var kanske inte så vanligt i norra Europa på 50-talet vilket gjorde det möjligt att luras om den maträtten. Den mycket trovärdiga engelska tevekanalen BBC skämtade med sina tittare den första april 1957. Man påstod då att spaghetti växer på träd. I sändningen hävdades det att man åkt till Schweiz och plockat spaghetti från träd. Som bevis visades en film på träden. Flera tittare ville ha fröna för att sätta igång egna odlingar.

Stretchfuran till din altan
Första april är strålande dag att göra annonser som luras. Jag har haft förmånen att jobba med reklamaren Morgan Wernquist som alltid älskade att göra annonser första april. Optikergruppen var en bra kund som ofta lanserade nyheter just denna dag. En annan kund var ett trävaruhus i Husum. Jag minns särskilt en annons åt dem som Morgan gjorde och som handlade om ”stretchfura”. Kom och köp virke till altan, vi sågar till i ungefärlig längd och vi skickar med dig ett verktyg du sedan kan dra virket till exakt längd. Att det var ett skämt fattade nog alla som läste annonsen i ÖA men handlaren fick alltid gott om folk som kom just för att prata om den roliga annonsen de hade sett. Bra reklam!
En annan annons jag minns är en annons i USA som gjordes av hamburgerkedjan Burger King den första april 1998. En helsidesannons om lanseringen av en hamburgare för vänsterhänta. Enligt annonsen skulle innehållet i hamburgaren var det samma, men alla ingredienser hade roterat 180 grader. Hur det där fungerade fattar jag fortfarande inte men tydligen var det många vänsterhänta som valde just Burger King den dagen. Bra reklam!

Reklambyrån Pladask!
När jag skriver detta vet jag inte om det blir några annonser i tidningarna som skojar till det. Som vrider och vänder på invanda ting. Hade jag jobbat på Reklambyrån Pladask hade jag gjort annonser som skojade om badhuset Navet vi bygger här i Umeå. Förmodligen om att Lennart Holmlund ser till att bygga en 49-meters bassäng i stället för en 50-metersbassäng. Anledning: ”Vi fick ju liks ingen SM-tävling här, dessutom gör det inget om Urban Bengtson blir galen.” I denna annons hade jag förmodligen även haft med trollet Plupp – sponsrad av Norrmejerier – som inbjuder till bad i chokladmjölk, Umeå Sport & Motion som öppnar ett gym under vatten, samt att Kvinnohistoriska museet får ha simträning i strömbadet som öppnar Kärringar mot strömmen en gång i veckan. Ibland kan jag sakna den tiden när vi gjorde första april-annonser. Men jag hoppas att andra gör sådana idag. God Morgon!

Ja du Nicklas. Vi har vår trygga värld här i Västerbotten och vi tål väl också att skojas med. Men ska jag vara ärlig så förstår jag mig inte på skåningarnas humor. Gör du?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!