Betraktaren finns i kattens öga

Nicklas undrar om jag är en hund- eller kattmänniska.

Det kan jag svara på ganska enkelt; Vi har fyra katter hemma. Det är inga renrasiga katter som katthalliken Lennart Degerliden skulle bjuda hem på swingerskväll till sina renrasiga avelsdjur i gillestugan på Carlshem, om man säger, det är vanliga stadskatter allesamman.
De här katterna är alla ”personligheter”. Socker som kom först till oss spinner och fräser om vartannat och beter sig som rivjärnet Gördis Pettersson i en gammal pilsnerfilm från 40-talet. Hon är helvit och ibland får jag för mig att hon är halvblind.
Nisse och Frasse är flockens lurviga ungkarlar. De tultar omkring som slöfockar och slänger sig på rygg och vill bli kliade på magen. De är kastrerade och går mest som konsulter och smågnäller när katthonorna löper. (Vad ska vi ha dom till?)
Busan är flockens Einstein. Hon är en korthårig svart och smidig liten panterhona som kom som unge från Vindeln. Busan är den översmartaste katt jag har haft. Hon är smidig som en ficktjuv i Barcelona, klarar av att öppna alla stängda dörrar och skåpluckor och petar ner leksaker till de andra. Flyger det förbi en talgoxe på balkongen är hon säkrare i plocken än Göte Wälitalo nånsin var i Löven.
Dessa fyra rumsrena innekatter klöser sönder våra möbler men de vore inte katter om de inte fick det. De käkar upp tulpanerna när de såna ställs fram men jag minns att även Curt Landby åt nejlikorna jag gav honom, så det känns helt naturligt.
Det finns gott om teveprogram om hur man talar med hundar ( och talar med andar också för den delen) men inga program som handlar om hur man uppfostrar katter.
Att uppfostra en katt, går nämligen inte. Det är också ett skäl till att jag gillar katter mer än hundar. En katt kan översmarta dig hur lätt som helst.
Är katter lömska? Nej. Men de kan smyga på dig hur lätt som helst eftersom de har mjuka trampdynor. Till skillnad då från en tax eller stövare. De låter som ett gäng skärrade stäpphöns när de rivstartar på parketten.
Jag tror att katter tycker att hundar är rätt korkade djur.
När våra katter sitter i fönstret och ser ner över Rådhusesplanaden tycks de fundera; Varför går de i koppel, varför står de på tre ben när de pissar, varför måste husse ta upp skiten deras och stoppa i en påse och varför springer de i zick-zack, ärom alldeles dum i huve?
En katt behöver inte gå i koppel.
En katt tar själv sina spatserturer efter invant mönster och checkar av läget. I naturen kan det röra det sig om rundor på flera kilometer, i en lägenhet blir rörelseschemat mer komprimerat. Över alla golv, under alla mattor, ovanpå soffor, fåtöljer, högt uppe på bokhyllor, dörrkarmar och hatthyllor och naturligtvis – balkongräcken. Ibland känns det som om Cirkus Cirkör bodde hos oss.
Har du en katt hemma kan du slänga burken med valium eller prozac. En katt är det mest rogivande djur som finns. Det är kurr och spinn och somna i knät och husse/matte är det bästa som finns.
Försök tränga igenom blicken hos en katt som betraktar dig. Det är det mest outgrundliga själsdjup du kan skåda. Jag tror att det har att göra med att en gång satt våra katters förfäder uppradade på sanddynorna vid Thebe när man byggde Konungarnas Dal. De har sett pyramiderna växa fram, de har sett sfinxerna byggas. Och vad är sfinxer om inte en korsning av människa och katt.
Det själsliga sambandet mellan människa och katt har alltså en förklaring.
Katterna måste också ha umgåtts med de antika grekerna. Pythagoras sats har de nedärvt i sin DNA vilket gör att den enkelt kan räkna ut ytan på ett golv och hitta den punkt i rummet där den kan lägga sig för att vara mest i vägen. Godmorgon!
Ja du Nicklas. En katt kan man inte äga – bara väga, men ting kan man äga och värdesätta. Vilka ting i din ägo känns mest värdefulla för dig – en vintagekavaj, en jeansbralla eller souvenir från en svensk landskamp ..”
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!