Foto: Maria Wall

Vad var bättre förr, vad är bättre nu?

Jag tillhör generationen som föddes 1951 och för att få en illustration som är någorlunda sann över ”min generation” bad jag vår illustratör göra en teckning som visade mig själv tillhörande ”the flower generation”.

Det vanligaste är annars att bunta ihop oss som 68-generationen som kanske var mer politisk i sin natur, men i sanningens namn hörde jag nog mera till den sorten som kallades mods eller hippies.
Fördel från den tiden: Vi liftade dit vi skulle. Det tog en jäkla tid men vi träffade mycket folk. Jag liftade från Övik genom hela Sverige, vi Danmark, Tyskland, Holland, Belgien och hamnade till slut i England där jag liftade runt i England och Skottland under en månad. Jag hade med mig ca 600 kronor vilket räckte till beans & toast och en och annan half pint men alla dessa intryck jag fick minns jag än idag!
Fördel från nutiden: Det är hur enkelt som helst att flyga till London idag över en helg och strosa omkring där och även sätta sig i en hörna på Carnaby Street och ta en bira. Men alla de här modsen och hippisarna finns inte kvar där längre. De ser jag som medelålders par jaga hus på landet i min teve här hemma. Hela tiden kollar jag alla dessa byar på landet de besöker. Har jag inte varit där jag med? Jo förbanne!

Förr fanns bostäder och jobb
Jag är född i en gammal bynning i Hörnefors som hade vedspis och slaskhink men vi bodde längs samma grusväg som Gunnar Nordahl och jag har aldrig hört talas om någon arbetslöshet för alla jobbade ju på fabriken. Det fanns mat på borden och arbetarna kunde själva finansiera sina villor de byggde och vi barn fick en veckopeng som räckte till nån tablettask och några kola och någon gång en biobiljett så man kunde gå på matiné. Det fanns inga frysboxar men hade man kylskåp med frysfack kunde man göra isglass av apelsinsaft i små kuber.
Fördel från den tiden: Det var ordning på ekonomin, det fanns jobb och en politik som tog hand om medborgarna. När miljonprogrammet kom på 60-talet och 70-talet byggdes hyresbostäder i en rasande takt över hela Sverige. När man blev vuxen fanns det bostäder att flytta till och hyrorna var överkomliga. Det gick att få en anständig start här i livet, på den tiden.
Fördel från nutiden: Jag har svårt att se någon fördel när det gäller just detta.

Nu finns internet och smartphones
Förr lyssnade vi på radion eller skaffade en teve som visade en eller två kanaler. Vi samlade och bytte filmstjärnor, sparade till Bildjournalen, Kalle Anka eller MAD och vi kunde längta tills Claes Burling eller Lennart Wretlind spelade Beatles nya singel på radion. Eftersom det fanns så litet utbud av allting hade vi järnkoll på precis allt. Alla såg på Bröderna Cartwright i teve och Familjen Flinta och hade man varit riktigt snäll fick man vara uppe sent och se Perry Mason.
Fördel från den tiden: Vi längtade till allting. Till Beatles nya singel skulle komma. Till att vi skulle få se en film på bio som inte var Åsa-Nisse. Vi längtade att få se tecknat på teve. Och varenda gång vi fick se tecknad film på teve, skrattade vi. Kalle Anka var ju så rolig!
Fördel från nutiden: Med internet och smartphones och allt det där har vi nostalgiker tillgång till allt! Dessutom har vi koll på precis alla musik vi växte upp med. På Youtube kan vi plocka fram filmsnuttar med Beatles, Clapton, Zappa, David Bowie, Talking Heads och allt det där som betydde så mycket för oss och som fortfarande håller. Vi skickar och delar med oss, vi får kontakt med avlägsna vänner. Nyss blev jag vän med Lennart Wretlind på Facebook. Han fortsätter att spela sin musik av den smala sorten. Han visar sina psykodeliska affischer från San Fransisco 1967. Internet har fått tiden att upphöra. Och jag är samma person idag som jag var som ung. Ja kanske lite kunnigare. God Morgon!

Ja du Nicklas. Vi börjar närma oss påsk igen så vad gör du då? Själv ska jag ner till Bangkok en sväng och titta till barn och barnbarn. Du ska väl till fjällen antar jag. Hemavan? Berätta.
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!