Foto: Fastighetsbyrån

”Enormt intresse för fjällstugor just nu”

När umeåvintern mest består av slask vänder många snöentusiaster blickarna norrut och västerut. Även om det ju går att hyra i fjälltrakterna är det fler och fler som investerar i något eget. – Det finns ett enormt intresse för att köpa fjällstugor just nu, säger Sara Stenlund på Boporten.

En undersökning från Fastighetsbyrån visar på ett stigande intresse för att köpa fjällstugor bland svenska folket. Något som också märks av för de lokala mäklarna på Boporten i Umeå som säljer fjällstugor snabbare än de hinner annonsera ut dem.
– Just nu håller vi på att sälja tjugotvå hus i Kittelfjäll. Alla utom sju är sålda och då har vi inte ens lagt ut dem på nätet ännu, säger Sara Stenlund, VD och fastighetsmäklare på Boporten.
Just Kittelfjäll tycks vara en av de mest populära fjällorterna just nu, åtminstone om Boportens kunder får bestämma.
– Det är ett otroligt tryck i Kittelfjäll just nu och det är fantastiskt kul att få jobba med en så expansiv by, säger Sara Stenlund.
Varför just Kittelfjälls stugor går åt ser hon flera skäl till – både om nuvarande tillgång och kommande utveckling.
– Andra områden, som Hemavan till exempel, är ju redan mer utbyggda så att det inte finns samma utrymme för expansion, säger Sara Stenlund men förklarar också att över tjugo nya stugor på ett bräde inte tillhör vanligheterna i Kittelfjäll heller:
– Tidigare har det ju kanske bara blivit en eller ett par nya stugor per år men just nu satsar Kittelfjäll Utveckling tjugofem miljoner på området för att bland annat bygga ett snökanonsystem och fräscha upp hotellet. Och så är det de som byggt de här nya stugorna. Det händer väldigt mycket i Kittelfjäll just nu.

Mer än bara skidsäsongen
Att många är intresserade innebär naturligtvis också att priserna ökar, det visar både Fastighetsbyråns undersökning och Boportens egna erfarenheter.
– Det är definitivt större efterfrågan än utbud just nu så det är klart att priserna ökar, säger Sara Stenlund men hon tror också att de som investerar just i fjällen har bättre chanser att tjäna in sina pengar:
– Köper du hus i fjällen har du ju otroligt stora uthyrningsmöjligheter. De flesta hyr ju fortfarande sina fjällstugor så det är nog lättare att tjäna in lite av investeringen där än med andra fritidshus.
Intresset för att köpa fjällstugor är som störst på vintern men Sara Stenlund ser också ett stigande intresse för fjällens andra årstider:
– Fjällen har blivit mer än bara skidsäsongen. Det är många som åker upp sommar och höst också för att fiska, vandra eller plocka svamp.

Köper hus tillsammans
Vilka är det då som köper stugor till fjälls? Åtminstone bland Boportens kunder är det alla sorter, gamla, unga, barnfamiljer och barnlösa – eller varför inte allihop på en gång?
– Det är ofta familjer eller släkter som köper ett hus tillsammans, säger Sara Stenlund.
Just umgänge över generationsgränserna tror Sara Stenlund är en av de största fördelarna med vistas i fjällen:
– Det är något hela familjen kan göra tillsammans och vara aktiva samtidigt som man byter miljö från den hektiska vardagen. Man är nog ofta mindre aktiv i sommarstugor.
På den punkten lever hon som hon lär:
– Jag är ganska ofta i fjällen med mina barn. Jag älskar att åka längskidor, slalom eller bara vandra. Dessutom är det ju mycket socialt, både jag och barnen har kompisar där.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!