Foto: Maria Wall

En typisk onsdag vid citydesken

Ja, som kanske en del vet så jobbar jag hemifrån som krönikör och cityreporter för VK där jag skriver en krönika varje fredag om det som händer i city. Jag kallar det för Karlssons citydesk, för jag tycker det låter käckt på nåt vis. Nicklas vill att jag redogör för en hur en arbetsdag för mig kan se ut och då får jag väl skriva om det då. Nu kan inte jag välja ut en speciell dag men eftersom de flesta arbetsdagar för mig är likadana så håll till godo med ”en typisk onsdag” för mig.

I väntan på klockradion
Ju äldre jag har blivit, desto tidigare vaknar jag. Klockradion vid sängen är inställd på väckning 05.30 men i regel börjar jag snegla på den redan 04.30. Ibland går jag upp redan då, för i regel har VK kommit i brevinkastet och jag gillar att prassla med papperstidningen och komma igång med starkt kaffe och en cigg. Ligger jag kvar får jag höra radion med P1 gå igång med tidiga nyheter, en snabbrepris av folk som klagar i Ring P1, en morgonandakt av skiftande kvalitét, samt sjövädret. Egentligen är det märkligt hur man kan komponera program den första halvtimmen av en dag på det viset; nyheter, klagomål, andlighet och vattenståndet i Ratan. Samma procedur varje morgon. Lätt surrealistiskt kan man tycka.

Arbetet börjar 07.30
Jag har nu fått i mig kaffe och två mackor till morgonsoffans teveprogram. Katterna har fått påfyllning i sina matskålar, hustruns matlåda med grytan från igår är fixad och snart ska hon iväg till jobbet. Jag vill inte missa Västerbottensnytt i SVT 07.10 där jag får mina lokala nyheter i korthet. 07.25 har hustrun lämnat byggnaden och äntligen får jag sätta på mitt hemmakontor och scanna av Facebook på datorn och se vad mina drygt 1000 vänner haft för sig. Man ska inte underskatta alla nyheter som jag får därifrån som kan duga som tips eller uppslag. Jag försöker läsa detta samtidigt som mina fyra katter vill ha min uppmärksamhet. Särskilt katten Nisse som varje morgon lägger sig på skrivbordet och blänger på mig tills han somnar.

Förmiddagsskift med Bil & Bostad
Förr i världen skrev jag oftast om kvällarna. Artiklar, manus till teveprogram, revyer och krogshower. Nu var det ett tag sedan jag skrev för krogscener och teve men i den lätta genren finns nu sedan flera år mina krönikor till Bil & Bostad. Dessa är enklast att skriva på förmiddagen en onsdag, och då har jag ju också fått min uppgift av Nicklas Berglund som skriver de veckor jag inte gör det. I regel har jag skrivit krönikan för nästa vecka och skickat iväg den för illustration innan jag går ut på stan för att leta nyheter till min citydesk – som ska in för redigering till VK under torsdagen för att publiceras under fredagen. Och när jag går ut på stan strax innan lunch är det märkbart hur många som läst Bil & Bostad under morgonen för de frågar mig: ”Jaha, hur ska du svara på Nicklas utmaning idag då?” Jag brukar svara lätt undvikande på det, för det är ju redan skrivet. Nu är jag på nyhetsjakt för en helt annan text. Så var finner jag denna nyhet? Ibland kan jag få den när jag spelar bort några tjugor på lunchtravet inne på Saedéns.

Folket på gatan tipsar mig
Innan jag går ut på stan brukar jag skriva en rad på Facebook. Karlssons citydesk: Nu går jag ut på stan för att finna nyheten till krönikan som ska in i VK på fredag. Folk vet vem jag är och inte sällan stöter jag på någon på stan som vet att onsdag är den dag jag helst tar emot tips och skvaller som kan bli en nyhet. De flesta av mina scoop har kommit till på det viset. Eftersom jag har en bildbyline till min citydesk så blir jag också igenkänd som journalist och många som stannar mig och vill prata är folk jag inte ens känner. Några har också en övertro på vad vi journalister kan åstadkomma med en text som hamnar i tidningen. Jag tar till mig av de tips jag känner kan bli användbara, de som beter sig som rättshaverister eller tjatar om det uppenbara hänvisar jag till Ring P1 så får de klaga av sig där.

Jag gullar med katterna
Jag tror inte det är unikt att vi som jobbar som journalister alltid har med oss jobbet var vi än går. Alltid har vi något att fundera på som kan skrivas och göra artiklar av. Jag är också nyhetsgalen och läser flera tidningar på nätet. Jag lyssnar så gott som alltid på P1 på eftermiddagarna när jag lagar mat. Nyheter och kommentarer kring det som händer i stora världen ser jag som en avkoppling. Jag är ständigt ”på” men har med åren lärt mig att också kunna stänga av huvudet. Om inte annat har jag fyra katter som vill ha min uppmärksamhet ibland så då får jag gulla med dem. De är lite sysslolösa den här årstiden innan de kan sysselsätta sig själva med att jaga fåglar som vill retas med dem på balkongen. God Morgon!

Ja du Nicklas. Nyss hörde jag att Anders Ford Alfredsson som har Allstar flyttar in till city för han har köpt ett av husen som är på taket till Utopia. Jag bor mitt i stan som du vet, var skulle du vilja bo i city om du flyttade hit du med?
BENNY KARLSSON

Fler Krönikor
Klicka och läs!