Foto: Maria Wall

Sju goda råd från sju kloka människor

Benny ger mig den här gången uppdraget att skriva fritt om det fria ordet. Ämnet låter som det kanske friaste hittills, men är i verkligheten fyllt av begränsningar.

Ni har redan en förväntan, tänker jag mig, på att jag ska ha förnuftiga åsikter, nämna saker som ”hot mot demokratin” och försvara den grundläggande rätten alla har att få tala sin sin åsikt.
Men, är det inte intressantare att vi inte har så många egna åsikter att hävda längre?
Yttrandefriheten skulle idag lika gärna kunna beskrivas som rätten att hävda någon ANNANS åsikt – för det ger en mer rättvisande bild vad vi gör nuförtiden, när vi är Charlie, när vi propagerar för eller emot nåt.
Den digitala kommunikationen har gett oss möjligheten att ha åsikter, och publicera dem stup i kvarten, men tekniken levererar samtidigt tusenfalt gånger fler åsikter in i vårt system – vilket gjort oss mer tveksamma än någonsin tidigare. Bara den galne eller den naive är tvärsäker i detta tidevarv.
Jag såg en debatt på teve häromveckan mellan Rashid Musa, ordförande i Sveriges unga muslimer, Lena Posner-Körösi, ordförande i Judiska centralrådet och humanisten Christer Sturmark. Jag fattade allt, men höll tyvärr också med om allt – jag bytte ståndpunkt minst en gång varje minut, och om jag bara haft tid hade jag starkt ifrågasätt mitt eget jag, mig själv som en självständig, tänkande individ.
Det här är jag dock inte ensam om, vi velar allihop.
Det är nog i viss mån tidspressen som ställer till det, kravet på att reagera lika snabbt som vi ges möjlighet till, men framförallt rädslan för att göra bort oss inför våra Facebook-vänner och Twitter-följare.
Försök till exempel att ha en åsikt om en åsikt som delats på Facebook utan att tjuvkika på vem det är som har postat den – dels vem som ursprungligen står bakom, dels vem av dina vänner som backat upp den. Det är jättesvårt ... lika vanskligt som att blunda och bara via smaklökarna avgöra vilken färg det är på ett winegums.
Av det här kan vi dra slutsatsen att vi gillar råd, så länge de kommer från rätt personer. Därtill gillar vi också listor.
Av bland andra dessa anledningar tog vi fram en lista över goda råd, när vi ändå hade samlat så pass många kloka individer nere på Västerbottensdagarna på Grand Hôtel – eller ”vettiga människor” som Björn Ferry kallade dem.
Sju råd som ska underlätta levernet för både privatpersoner och organisationer i den globaliserade och ofta förvirrande värld vi lever i:

1. ”Det var inte bättre förr.”
Gunnar Wetterberg, historiker
Vi lever i den hittills bästa av världar, glöm inte det och tappa aldrig sugen.

2. ”Vill du färdas snabbt – kör själv. Vill du nå långt – kör tillsammans.”
Thomas Mörtsell, kommunalråd Storuman
Co-creation är vägen framåt. Sök därför aktivt partners.

3. ”Innovation förutsätter jämställdhet.”
Camilla Wagner, grundare Management by Kerstin
Att släppa sina fördomar är en förutsättning för nytänkande

4. ”Våra olikheter är våra största möjligheter.”
Milad Mohammadi, statsvetare, jurist, inspiratör
Målet är ett samhälle som tar tillvara på allas potential.

5. ”Nya resultat kräver nya tillvägagångssätt.”
Marlene Johansson, föreståndare Sliperiet, UmU
Om vi förväntar oss nya resultat kan vi inte göra som vi alltid gjort.

6. ”Längta efter förändring. Säg JA till det nya.”
Elisabeth Thand Ringqvist, VD Företagarna
Evolutionen har alltid belönat den som är mest anpassningsbar.

7. ”Öppenhet och tillit är grunden till värdefulla relationer.”
Katarzyna Wikström, kommunchef Norsjö
Öppna samhällen är attraktiva och effektiva.

En bra lista skulle jag säga, med färdigförpackade klokheter.
Gör dem till dina och dela dem gärna på Facebook, citera dem för Guds eller Thomas Hartmans skull (han är pappaledig och skulle nog bli glad om alla bidrar till att hålla ångan uppe på den västerbottniska kommunikationen under tiden).
Och ta en bild vettja, av Maria Walls bild, och instagramma och snappa.

Benny; det här var en lista med sju klokheter. Kan inte du lista motsatsen. Sju riktigt tokiga utfästelser, spådomar, råd och tips från historien?
NICLAS BERGLUND

Fler Krönikor
Klicka och läs!