Foto: TV3

De gör inbrott på bästa sändningstid

I torsdags var det premiär för TV3:s nya program ”Stoppa tjuven” där före detta kriminella visar hur brott kan gå till och hur man undviker att drabbas. Något som definitivt kan behövas enligt den reformerade narkotikaledaren Johan Viktor: – Säkerhetsmedvetandet hos allmänheten är faktiskt helt katastrofalt.

I varje episod av Stoppa tjuven utförs ett inbrott under kontrollerade former av Johan Viktor vartefter hans kollega Anders Adali, före detta värdetransportrånare, samtalar med ”offren” om hur det kunnat undvikas. Dessutom tittar de närmare på andra vardagsbrott som bilstöld, kortskimning och identitetsstöld, allt för att visa hur kriminella tänker. Medverkar gör också Börge Hellström, tidigare kriminell och senare en av initiativtagarna till KRIS (Kriminellas Revansch I Samhället) men nu förmodligen mest känd för de populära kriminalromaner han skapat tillsammans med Anders Roslund.
– Det handlar ju absolut inte om att glorifiera brottslighet utan att belysa vad som kan hända, säger Johan Viktor.
Även om programmet behandlar allvarliga ämnen så tycker han att arbetet var väldigt roligt:
– Vi har haft jättekul under produktionen och jag tror att programmet kommer att tas väl emot. Det är väldigt informativt.

Betalar tillbaka
Informationen kommer dels från säkerhetsexperter men också från Johan och hans kollegors erfarenheter på fel sida lagen.
– Jag verkat i kriminella kretsar i princip hela mitt vuxna liv och kom ut från fängelset förra året och jobbar nu på Fryshuset. Att vara med i programmet är ett sätt att betala tillbaka och dela med mig av det jag vet, säger Johan Viktor.
Förhoppningsvis kommer tittarna att ta till sig av vetandet då han bedömer att svenskarnas säkerhetstänk är långt ifrån perfekt:
– Många är verkligen supernaiva. Vi träffade människor som inte låst altandörren på fem år och en massa liknande saker.
Johan Viktor menar att man aldrig kan bli fullständigt säker från inbrott – nyckeln är istället att fördröja, förhala och försvåra. En klassiker är ju att se till att snön är skottad och trädgården skött om man reser iväg vilket är både enkelt och effektivt.
– Absolut. Eller bara en sån sak som att ha en lampa som tänds av en rörelsedetektor. Tänds en lampa helt plötsligt blir det otroligt läskigt som tjuv.

”Tänker sig inte för”
Det bästa är ju naturligtvis om tjuven aldrig ens gör ett försök och där kan ens fönster vara både bra och dåliga.
– Man måste ju tänka på att fönstren är som skyltfönster för sitt hem. En inbrottstjuv börjar ju med att titta in där. Om man inte har en massa värdesaker framme eller om huset verkar säkert går ju tjuven förmodligen bara vidare, säger Johan Viktor.
Om olyckan ändå är framme och en inbrottstjuv tar sig in i huset är det ju minst sagt onödigt att göra det alltför enkelt för honom.
– Man kan vara till nittionio procent säker på att hitta folks bilnycklar antingen i en skål innanför dörren eller i ett nyckelskåp. Många tänker sig helt enkelt inte för, säger Johan Viktor.
Men bara för att man accepterar att risken finns är det ju onödigt att svänga om till den andra extremen och gå runt med ständig ångest över möjliga brott.
– Var inte nojig och misstänksam. Var bara medveten, uppmanar Johan Viktor.
Programmet Stoppa tjuven sänds klockan 20:00 på torsdagar i TV3.
VIKTOR LAGERBORG

Fler Artiklar
Klicka och läs!